Wat is zonnekapitaal?

De term "zonnekapitaal" verwijst naar de hoeveelheid uv-licht die de huid kan verdragen voordat ze beschadigd raakt. Het is genetisch bepaald bij de geboorte en varieert naargelang het fototype. Ons zonnekapitaal is beperkt: aan 20 jaar hebben we er al 50% van opgebruikt. De term " zonnekapitaal " verwijst indirect ook naar het arsenaal aan afweermiddelen waarover de huid beschikt om de schadelijke effecten van de zon te bestrijden, zoals zonnebrand of huidveroudering. Dit kapitaal wordt verworven bij de geboorte, is niet-hernieuwbaar en hangt af van het fototype van elk individu. Elk huidtype heeft zijn eigen kenmerken en type reactie op de aanvallen van de zon. 

Waarvan hangt uw zonnekapitaal af?

Ieders zonnekapitaal hangt van vele factoren af.

Uw fototype

De lichte huidtypes (fototype I en II) zijn zeer gevoelig voor de zon en hebben een zeer laag kapitaal. In tegenstelling tot donkere huidskleuren (huidtypes IV of V) is hun bruiningsintensiteit en de capaciteit van de melanocyten tijdens hun leven beperkt. Hoe meer melanine een individu van nature heeft, hoe groter zijn of haar zonnekapitaal en hoe beter hij of zij gewapend is tegen de zon. 

Uw voorgeschiedenis

Bij mensen die in hun jeugd veelvuldig door de zon zijn verbrand, neemt het zonnekapitaal in de loop der jaren af, omdat de effecten van de zon op de huid cumulatief zijn en de huid zich deze aanvallen herinnert. En pas op voor het vlindereffect: zonnebrand in de kindertijd kan jaren later op volwassen leeftijd leiden tot huidkanker. 

Uw beschermings- en blootstellingsgewoonten

De lichte huidtypes (fototype I en II) zijn zeer gevoelig voor de zon en hebben een zeer laag kapitaal. In tegenstelling tot donkere huidskleuren (huidtypes IV of V) is hun bruiningsintensiteit en de capaciteit van de melanocyten tijdens hun leven beperkt. Hoe meer melanine een individu van nature heeft, hoe groter zijn of haar zonnekapitaal en hoe beter hij of zij gewapend is tegen de zon. 

De omgeving

Stress, roken, vervuiling en een voedingspatroon met weinig antioxidanten bevorderen de verspreiding van vrije radicalen, vrije elektronen die door het lichaam zwerven en verantwoordelijk zijn voor huidveroudering, en dragen bij tot het uitdrogen van de huid, waardoor deze minder goed bruin kan worden.

Melanomen staan in direct verband met uw omgang met de zon

Hoewel er nog andere factoren zijn (chemische, fysische, medicinale, voedings-, virale), blijkt intense en herhaalde blootstelling van bepaalde lichaamsdelen aan de zon een factor te zijn die het ontstaan van melanomen in de hand werkt. Daarom is het belangrijk u tegen de zon te beschermen door de blootstellingsregels na te leven en een goede bescherming te kiezen, vooral voor mensen met fototype I en II die bijzonder gevoelig zijn voor melanomen: preventie alleen volstaat niet om het ontstaan van deze huidkanker, die tot de ernstigste behoort, uit te stellen. Blootstelling aan ultraviolette straling heeft cumulatieve effecten, d.w.z. dat ze in de loop van de tijd worden opgeteld of gecombineerd. Huidbeschadiging begint al op jonge leeftijd en neemt, hoewel niet zichtbaar, gedurende het hele leven toe. Algemeen wordt aangenomen dat er 10 tot 15 jaar overmatige blootstelling nodig is om kanker te veroorzaken. Dus zorg goed voor uw zonnekapitaal!

 

av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4 473x473

De incidentie van melanomen is recht evenredig met het aantal keer zonnebrand tijdens de kinderjaren, de levensperiode waarin de huid het kwetsbaarst is voor straling.

ONZE ANTWOORDEN OP UW VRAGEN

Het zonnekapitaal is een beetje zoals een rijbewijs met punten u moet waakzaam zijn als u het wilt blijven gebruiken en veilig van de zon wilt genieten. In feite moet u vanaf het prille begin van het leven voorzichtig zijn met overmatig zonlicht. Maar het is nooit te laat om het goed te doen. Voor de preventie van risico's die te maken hebben met de zon is fotobescherming nodig, d.w.z. een voortdurende voorzichtige houding naar blootstelling aan de zon toe. Deze wordt onder meer bepaald door de blootstellingsregels strikt te respecteren waarmee u een houding van gezond verstand aanneemt ten opzichte van de zon: stel uzelf niet buitensporig bloot tijdens uren met sterk zonlicht, draag kleding, hoeden en (goedgekeurde) zonnebrillen, en gebruik een zonbescherming met een hoge SPF.

Helaas bestaat er geen wondermiddel om uw zonnekapitaal en het vermogen van uw huid om bruin te worden te verhogen. Het vermogen van de zon hangt inderdaad af van uw huidtype, uw blootstellingsgewoonten en uw reeds opgebouwde voorraad uv-stralen. Om er langer van te genieten, kunt u echter van jongs af aan goede gewoonten aannemen: combineer beschermende kleding en zonbescherming, vermijd blootstelling op de heetste momenten van de dag, kalmeer de huid na blootstelling en bereid haar van tevoren voor, door te scrubben om uw bruine teint te sublimeren.

Zonverbranding is een sterk signaal van uw huid dat u haar niet hebt beschermd. De eerste tekenen van huidveroudering, rimpels en fijne lijntjes, een minder stralende huid en verlies van elasticiteit, zijn allemaal signalen dat uw huid niet langer blootstelling aan uv-straling kan verdragen en dat uw zonnekapitaal al is opgebruikt. Deze verschijnselen houden immers verband met de vertraging van het metabolisme van de huidcellen en met een herhaalde aanval van vrije radicalen, onder meer als gevolg van blootstelling aan uv-stralen. Het ontstaan van een melanoom, of een andere vorm van huidkanker, is een nog sterker signaal dat u uw huid beter niet kunt blootstellen aan de zon en dat het absoluut noodzakelijk is uw moedervlekken in het oog te houden en te beschermen.

In hetzelfde gamma

ONZE OPLOSSINGEN OM DE TOEKOMST TE BESCHERMEN

De Eau Thermale Avène huidverzorgingsproducten werden ontworpen om de huid te beschermen en de oceanen te respecteren

Intense Protect 50+

Intense Protect 50+

Beschermt - Hydrateert

SPF 50+ Melk

SPF 50+ Melk

Beschermt

SPF 50+ Fluide Sport

SPF 50+ Fluide Sport

Beschermt

Terug naar boven