Samenvatting van het dossier

Schoonheidsvlekjes beschermen en in het oog houden

av_solaires_proteger_grains-de-beaute_1x1_1620x1620

Wat is een schoonheidsvlekje?

Een schoonheidsvlekje, of nevus, is een bruine celmassa die gewoonlijk op de huid of de slijmvliezen wordt aangetroffen. Schoonheidsvlekjes bestaan uit melanocytaire cellen die verantwoordelijk zijn voor de kleuring en bruine teint. Ze verschijnen exogeen op de huid tussen 6 maanden en 1 jaar en blijven zich ontwikkelen tot op volwassen leeftijd. De vorming van schoonheidsvlekjes wordt bepaald door verschillende elementen:

 • Blootstelling aan de zon, vooral tijdens de kinderjaren
 • Huidskleur 
 • Het immuunsysteem van elk individu

 

De gevolgen van de zon op schoonheidsvlekjes.

De zon is één van de oorzaken van het ontstaan van schoonheidsvlekjes, en daarom worden baby's, op enkele uitzonderingen na, zonder schoonheidsvlekjes geboren. Hoe meer schoonheidsvlekjes iemand heeft, wat bijvoorbeeld het geval is bij zeer lichte huidtypes I of II, hoe groter het risico op de ontwikkeling van huidkanker: 35% van deze kankers ontwikkelen zich vanuit een bestaande schoonheidsvlek. Kinderen en tieners moeten daarom zorgvuldig tegen de zon worden beschermd om de groei van schoonheidsvlekjes tegen te gaan en te voorkomen dat bestaande schoonheidsvlekjes zich tot een melanoom ontwikkelen. Hoe het melanoom eruit ziet is misleidend, aangezien het door zijn uiterlijk, bruine kleur en afwezigheid van ongemak makkelijk voor een schoonheidsvlek kan worden aangezien. Daarom is het belangrijk om, net als voor uw huid, goede reflexen aan te nemen om uw schoonheidsvlekjes te beschermen tegen uva- en uvb-stralen door van jongs af aan een strikte fotobescherming te gebruiken.

 

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Hoe beschermt u schoonheidsvlekjes tegen de zon?

Om schoonheidsvlekjes te beschermen en het risico op een melanoom te beperken, is het belangrijk de huid van tegen de zon te beschermen, zeker die van de allerkleinsten. Wij bevelen een strikte naleving aan van de blootstellingsregels om het verschijnen van nieuwe schoonheidsvlekjes te voorkomen: 

 • Vermijd blootstelling aan de zon tussen 11 en 16 uur
 • Liever schaduw dan directe blootstelling
 • Smeer elke twee uur opnieuw in met zonbescherming
 • Beperk de blootstelling van kinderen zo veel mogelijk: hun huid is veel gevoeliger dan die van volwassenen. Kleding (hoed, T-shirt en zonnebril) vormt nog steeds de beste bescherming tegen uv-stralen. 
 • Gebruik zo nodig een zonbescherming met een hoge SPF-factor die zeer regelmatig en in voldoende hoeveelheid op de huid wordt aangebracht, en breng deze opnieuw aan telkens wanneer u hebt gezweet, u hebt afgedroogd of gebaad. 

Schoonheidsvlekjes en sproeten zijn twee totaal verschillende fenomenen. Sproeten worden veroorzaakt door een opeenhoping van pigment, en zijn vaak een teken van een zeer lichte huid die niet in staat is zich tegen de zon te beschermen. Hoe meer u er hebt, hoe meer u kunt zeggen dat de huid te veel zon heeft gekregen. Het pigment wordt geactiveerd door uv-licht om zijn beschermende rol te spelen.

Hoe u uw schoonheidsvlekjes zelf kunt onderzoeken

Hoe weet u of een schoonheidsvlekje slecht is? En hoe kunt u de evolutie van uw schoonheidsvlekjes op de voet volgen? Het is essentieel dat u uw schoonheidsvlekjes regelmatig zelf onderzoekt of ze ten minste eenmaal per jaar door een dermatoloog laat onderzoeken, en dit geldt des te meer wanneer u een risicovolle huid hebt of in het verleden een melanoom hebt ontwikkeld. U moet de tijd nemen om de huid in haar geheel te bekijken, zonder een deel van het gezicht en lichaam te vergeten: 

1- Voor het gezicht, alle zones zonder te vergeten op en achter de oren
2- Bovenlijf, rug en flanken, met het gezicht naar een spiegel. 
3- Onderarmen, boven- en onderarmen, handpalmen.
4- De achterkant van de benen, de ruimte tussen de tenen, de voetzolen, de genitaliën.
5- De achterkant van de nek en de hoofdhuid, scheiding per scheiding, met behulp van een spiegel.
6- Onderrug en billen.

Een geheugensteuntje bij uw zelfonderzoek: de ABCDE-regel. Elk van deze tekenen in de verschijning van een schoonheidsvlekje is verdacht en verdient uw aandacht:

 • A: Asymmetrie 
 • B: Onregelmatige randen
 • C: Niet-uniforme kleur
 • D: Diameter groter dan 6 mm
 • E: Evolutie

Elke verandering in uw schoonheidsvlekjes moet u waarschuwen, omdat dit mogelijk vooraf kan gaan aan de ontwikkeling van huidkanker.

av_solaires_shema_grains-de-beaute_diagnostic_16x9 1100x619 A: Asymmetrisch - B: Regelmatige randen - C: Niet-uniforme kleur - D: Diameter groter dan 6 mm - E: Evolutie
In hetzelfde gamma

ONZE OPLOSSINGEN OM DE TOEKOMST TE BESCHERMEN

De verzorgingsproducten van Eau Thermale Avène zijn ontwikkeld om de huid te beschermen en de oceanen te respecteren

SPF 50+ Stick gevoelige zones

SPF 50+ Stick gevoelige zones

Beschermt

Terug naar boven