- Uw huid
- GEZICHT
-
Lichaam
-
Zon
- Baby
- Make-up
-
Het merk
Een heerlijk gekalmeerde huid
-
Het effect van zonnefilters op de oceaan
De oceanen bedekken twee derde van onze planeet, herbergen een rijke bron van leven en regelen door hun bestaan zelf de klimaatbalans. Het voortbestaan van vele populaties en soorten hangt ervan af. Het mariene ecosysteem bestaat namelijk uit verschillende micro-ecosystemen die essentieel zijn voor de regulering van het zuurstof- en kooldioxidegehalte van de atmosfeer die wij inademen:
Dit kwetsbare ecosysteem wordt nu bedreigd door verschillende factoren die verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van honderden soorten en de uitputting van de hulpbronnen: de opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel, overexploitatie van hulpbronnen, enz. Maar ook door de vervuiling door zonnecrèmes en de filters ervan, die op zichzelf een gevaar voor de oceanen vormen. Deze schade is verantwoordelijk voor het uitsterven van honderden soorten en een aanzienlijke uitputting van de hulpbronnen. We moeten nu samen optreden als we onze oceanen willen redden.
50% van de mariene soorten wordt beschermd door koraalriffen. 500 miljoen mensen zijn afhankelijk van de ecosysteemdiensten die de koraalriffen aanreiken.
Koralen spelen een centrale rol in het mariene ecosysteem. Zij zijn een voedselbron en een habitat voor vele planten, bacteriën en vissen, vormen een bescherming van de bodems en kusten tegen afvloeiing en/of erosie, en zijn een middel om orkanen of tsunami's te temperen. Koralen zijn dan ook een vitale schakel in het voortbestaan van de mariene ecosystemen. Ze komen in alle zeeën en diepten voor en kunnen duizenden jaren oud worden. Maar vandaag wordt ¾ van de koraalriffen bedreigd door de mens, terwijl 30% van de riffen de voorbije 30 jaar al onherstelbaar verloren is gegaan, namelijk door beschadiging door zonneproducten.
De chemische stoffen in zonbescherming zijn de oorzaak van de geleidelijke vernietiging van algen en, bij uitbreiding, van koralen. Hoe? Sommige van deze moleculen vernietigen zoöxanthellen, microalgen die in symbiose met de koralen leven. Wanneer zij in contact komen met schadelijke moleculen, sterven de zoöxanthellen en nemen zij de omringende koralen met zich mee, die eerst wit worden en vervolgens in slechts 48 uur afsterven. Maar ook octocryleen, waarvan de giftigheid op koralen door een team van onderzoekers van het Observatoire océanologique de Banyuls-sur-Mer werd onderstreept in een studie die in 2018 werd gepubliceerd in het tijdschrift Analytical Chemistry en die begin 2020 op de Palau-eilanden leidde tot een verbod op giftige zonbescherming die deze molecuul bevatten.
* bron: Groene Kruis
* bron: studie van de Faculteit Wetenschappen van de Polytechnische Universiteit van Marche in Italië
De verzorgingsproducten van Eau Thermale Avène zijn ontwikkeld om de huid te beschermen en de oceanen te respecteren