Engagement voor het behoud van het milieu en de hulpbronnen van Avène-les-bains
Voor de natuur

Voor de natuur

Engagement voor het behoud van het milieu en de hulpbronnen van Avène-les-bains

Het is in het hart van het Regionale Natuurpark van de Haut-Languedoc in het zuiden van Frankrijk, in een ongerepte natuurlijke omgeving, dat dit geschenk van de natuur ontspringt, het thermaal water van Avène. We moeten dit uitzonderlijke water begrijpen. We moeten ook de duurzaamheid en zuiverheid ervan garanderen, zodat het water onberispelijk is om de meest gevoelige huidtypes te verzorgen en om de natuur en de mensen rondom te respecteren.

AV_instit-biodiversity-hdrvb 1202x460

 

Geboorte en leven van het thermaal water van Avène

Het thermaal water uit Avène is ontstaan op het kruispunt van mediterrane, bergachtige en continentale klimaten, in Occitanië, in het Regionale Natuurpark Haut-Languedoc in Frankrijk. De rijkdom van de biodiversiteit en het lage niveau van menselijke activiteit creëren een beschermende omgeving. Op het impluvium, een natuurlijk opvangbekken voor regenwater, vindt een spontaan en verdienstelijk mechanisme plaats: na een reis van meer dan 50 jaar, diep in het hart van de dolomiet, komt het thermale water van de Avène, boordevol weldaden, met een constante temperatuur, samenstelling en debiet, tevoorschijn bij de bron Sainte-Odile. 

AV_instit-biodiversity-impluvium-hd 1202x460

 

Behoud van het impluvium van Avène-les-Bains

Het impluvium van Avène-les-Bains strekt zich uit over 27 km². Het vormt het gebied waar het regenwater een lange reis aflegt en zo het thermale reservoir van Avène voedt. Het impluvium van Avène-les-bains heeft een rijke biodiversiteit en is voor 76% bebost. Naast de acties die wij in het thermale park opzetten om het in stand te houden, werken wij samen met de plaatselijke spelers om samen een duurzaam beheersplan voor dit uitzonderlijke gebied op te stellen.

Ontdek het impluvium van Avène

Ontdek het impluvium van Avène

--

Het impluvium van Avène, bakermat van het thermaal water, ligt in het hart van een beschermd milieu en van de biodiversiteit

Ontdek
Kennis en gebruik van het thermaal water uit Avène

Kennis en gebruik van het thermaal water uit Avène

--

Het beter begrijpen, betekent het beter beschermen en het verstandig gebruiken.

Ontdek
AV_instit-water-research-center-hdrvb

Le Laboratoire de l’eau 

Het Laboratoire de l’eau is een onderzoekscentrum dat instaat voor de controle en het toezicht op het thermale water van Avène, kennis ontwikkelt over de ontstaanswijze van dit water en de bescherming van het impluvium waarborgt. Het kuuroord van Avène is het enige in Frankrijk dat van de knowhow van een waterlaboratorium kan profiteren. Het laboratorium voert gemiddeld 40.000 controles per jaar uit om de kwaliteit van het thermale water te garanderen. Het is geaccrediteerd door het Cofrac volgens de norm ISO/IEC 17025 voor zijn fysisch-chemische en microbiologische staalname- en analyseactiviteiten. In samenwerking met de plaatselijke spelers verricht het Laboratoire de l’eau studies en onderzoek op en voor het grondgebied en leidt het acties in goede banen voor een duurzaam beheer van de hulpbronnen. Het Laboratoire de l’eau bevordert ook de kennis over het water en het thermale water van Avène door sensibiliseringsacties.

 

 

In het hart van Avène-les-bains

AV_instit-hydrotherapy-center-avene2-hdrvb-square 473x473

Al meer dan 30 jaar leveren wij op het kuuroord een positieve bijdrage aan de uitdagingen omtrent duurzame ontwikkeling om het milieu en de hulpbronnen van Avène-les-Bains te behouden. Wij beschikken over een productie-eenheid met ISO 14001-certificaat, een kuurpark door de LOP erkend als toevluchtsoord, duurzame besproeiing en duurzaam bosbeheer. Wij zetten acties op touw om onze ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken, deel te nemen aan het economische en sociale leven in de regio en het erfgoed en de biodiversiteit van onze sites te verbeteren. 
 

Ontdek onze acties op de site van het kuuroord

Duurzame maatregelen om thermaal water van Avène te beschermen 

Zij weten hoe belangrijk het is de ecosystemen, de biodiversiteit, de bodem en de ondergrond te respecteren voor het evenwicht van het thermale water van Avène. Zij zorgen ervoor dat milieu- en sociale kwesties worden opgenomen en dat het dagelijks beheer duurzaam verloopt. Ontdek het interview met de deskundigen en de acties voor het behoud van het milieu en de hulpbronnen van Avène-les-bains.

Om het milieu en het thermaal water van Avène te beschermen

Om het milieu en het thermaal water van Avène te beschermen

--

Onze MVO-experts, Sévérine Roullet-Furnemont en Sandrine Bessou Touya, zetten onze acties in perspectief.

Ontdek
Water, mensen en bomen

Water, mensen en bomen

--

Nicolas Kremer, bio-ingenieur bij het ONF, legt uit hoe belangrijk de bossen zijn voor de ecosystemen van Avène-les-Bains en wat er wordt gedaan om ze te beschermen.

Ontdek
Terug naar boven