Wat is zonnebrand precies? 

Zonnebrand (of zonne-uitslag) is een ontstekingsreactie van de huid die wordt veroorzaakt door blootstelling aan uva- en uvb-stralen. Het gaat gepaard met roodheid, een pijnlijk gevoel van warmte en jeuk, die in de ernstigste gevallen tot blaren kunnen leiden. Zonnebrand kan ook littekens op de huid achterlaten. De ernst ervan varieert naar gelang van het huidtype of fototype, de individuele uv-gevoeligheid, genetische factoren, de duur en frequentie van de blootstelling en de intensiteit van de zonnestraling. 

 

av_solaires_schema_brulure_degres-1-2-2-3_16x9 1: Onderhuid - 2: Lederhuid - 3: Opperhuid - 4: Roodheid - 5: Blaasje - 6: Verkleurde lederhuid - 7: Weinig pijn 

De drie soorten straling van de zon

Directe straling

Die varieert naar gelang de hoogte, breedtegraad, seizoen en tijdstip van de dag

Diffuse straling

Die wordt verspreid door atmosferische componenten, zoals wolken,

nevel en stofdeeltjes

Gereflecteerde straling

Op oppervlakten en varieert dit naar gelang van de mate van weerkaatsing van de oppervlakken (sneeuw, zand, zee, gras enz.).

De som van de directe, diffuse en gereflecteerde straling wordt de totale zonnestraling genoemd. 

av_solaires_soleil_bienfaits_mefaits_5x4_590x590

Als u naast de zonnebrand ook hoofdpijn of koorts hebt, kan het zijn dat u een zonnesteek heeft opgelopen. Vraag in dat geval advies aan een apotheker of arts. De symptomen kunnen binnen 2 dagen na de zonnebrand ernstiger worden, maar nemen binnen een paar dagen af.

Eerstegraads verbranding

Een eerstegraads verbranding is een eenvoudige uitslag: de huid is rood, droog en pijnlijk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oppervlakkige zonnebrand zonder blaren of schilfers, waarbij alleen de opperhuid is aangetast. De volledige genezing van een eerstegraads verbranding duurt gemiddeld een week en laat geen litteken op de huid achter. U kunt uw huid helpen genezen door haar regelmatig te hydrateren. 

av_solaires_schema_brulure_degre-1_1x1_473x373 1: Onderhuid - 2: Lederhuid - 3: Lederhuid - intacte huid - 4: Roodheid 
av_solaires_schema_brulure_degre-2-superficiel_1x1_473x420 1: Onderhuid - 2: Lederhuid - 3: Opperhuid - 4: Roodheid - 5: Blaasje (blaar)

Oppervlakkige tweedegraads verbranding

Oppervlakkige tweedegraads verbranding wordt gekenmerkt door het verschijnen van rode blaren gevuld met een heldere vloeistof onmiddellijk of binnen enkele uren na de brandwond. De lederhuid is aangetast. De huid is ultragevoelig voor aanraking, zelfs contact met kleding wordt pijnlijk. De genezing duurt 2 tot 3 weken en de verbranding laat geen huidlitteken achter. Om de genezing te bevorderen, moet u uw huid ontsmetten en hydrateren.

Diepe tweedegraads verbranding

De blaren zijn meestal doorboord. Onder deze blaasjes is de lederhuid verkleurd, de pijn is zwak omdat de huid als het ware "verdoofd" is. Terwijl bij de oppervlakkige tweedegraads verbranding de lederhuid rood is en de gevoeligheid behouden blijft, zijn bij deze brandwond de bloedvaten vernietigd. Dit soort brandwonden vereist medische verzorging. De genezing duurt meestal 2 tot 3 weken, met een min of meer discreet litteken.

av_solaires_schema_brulure_degre-2-profond_1x1_473x422 1: Onderhuid - 2: Lederhuid - 3: Opperhuid - 4: Verkleurde lederhuid - 5: Weinig pijn
av_solaires_schema_brulure_degre-3_1x1_473x395 1: Onderhuid - 2: Lederhuid

Derdegraads brandwonden 

De huid voelt kartonachtig, wit of bruinachtig aan, ongevoelig, de haren zijn verbrand, met een verlies van gevoeligheid. De lederhuid is aangetast, soms zelfs de onderhuid, in dit geval bestaat er een risico op infectie. Felrode vlekken met oedeem verschijnen tussen 2 en 6 uur na de blootstelling en resulteren in ernstige afschilfering en langdurige pigmentatie. In dit stadium is een spoedbehandeling nodig, meestal in het ziekenhuis.

VRIENDELIJK ( EN DESKUNDIG ADVIES)

Pas op voor een zonnesteek

Als u naast de zonnebrand ook hoofdpijn of koorts hebt, kan het zijn dat u een zonnesteek oploopt. Vraag in dat geval advies aan een apotheker of arts. De symptomen kunnen binnen 2 dagen na de zonnebrand ernstiger worden, maar nemen binnen een paar dagen af.

Hoe komt u van zonnebrand af?

Het duurt ongeveer een week voordat de zonnebrand genezen is met een vervellende fase, d.w.z. wanneer de huid afschilfert. Het kan langer duren om te verdwijnen als de zonnebrand blaren veroorzaakt en er veel bloedvaten zijn vernield. De genezing kan twee weken tot een maand duren, en de brandwond kan vlekken of littekens op de huid achterlaten. 

av_thermal spring water_spray_social_19_post_3282779003131_hd_473x435

Hoe verlicht u zonnebrand?

Als u een brandwondje hebt, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de huid te helpen kalmeren:

  • Stel uzelf helemaal niet bloot aan de zon (hoe erg de zonnebrand ook is!) en blijf in de schaduw
  • Drink veel water om uitdroging tegen te gaan 
  • Breng een verzachtende aftersun aan op de verbrande plekken
  • Verfris de verbrande plek met koud water

  • Als er blaren ontstaan, mogen deze niet worden doorgeprikt en moeten ze met een steriel verband worden afgedekt
  • Controleer uw temperatuur
  • In geval van hoofdpijn of koorts, neem een paracetamol.

Als de brandwond ernstiger is, met diepe tweedegraads- of derdegraadsverschijnselen zoals blaren en paradoxaal genoeg geen pijn, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw arts. 

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Hoe "blust u het vuur" na zonnebrand?

  • Begin met een kompres met Eau Thermale Avène. Dompel hiervoor papieren zakdoekjes in Eau Thermale Avène, breng ze aan en laat ze 15 minuten zitten zonder te vergeten regelmatig met Eau Thermale te verstuiven. 
  • Bewaar de Eau Thermale Spray in de koelkast om het frisse effect te versterken 
  • Nadat u de aftersun tussen uw handen hebt verdeeld, brengt u deze aan door uw handen plat op uw lichaam en gezicht te leggen zonder te wrijven.

De gevolgen van herhaalde zonnebrand op de huid

Hoe mild de zonnebrand ook is, dit kan ernstige gevolgen hebben op lange termijn. De huid bewaart alles in haar geheugen, en herhaalde zonnebrand kan er permanent in worden gegrift zoals op een camerafilm, soms tot op het punt dat er geen herstel meer mogelijk is. Daarom is het essentieel om een passende zonnebescherming te kiezen en de blootstellingsregels nauwgezet na te leven om het risico op huidkanker te voorkomen. 

av_solaires_enfant_application_protection_1x1_v1_473x489

De risico's van huidveroudering

De zon speelt een rol bij de versnelde veroudering van de huid, op dezelfde manier als roken. Uvb-stralen bevorderen de verdikking van de opperhuid, terwijl uva-stralen het bindweefsel vernietigen en een verlies van elasticiteit en hydratatievermogen van de huid in de hand werken. Rimpels, wallen en donkere vlekken door de zon zijn allemaal tekenen van vroegtijdige huidveroudering. Wanneer de huid echter dikker is geworden, is bruinen moeilijker: de melanocyten reageren minder omdat ze ook voortijdig verouderd zijn, zonnebrand is pijnlijker (de huid is droger). Het is dus een vicieuze cirkel die zo snel mogelijk moet worden doorbroken door de huid van jongs af aan tegen de zon te beschermen. 

De huid is kwetsbaarder

Na een zonnebrand moet de huid op op adem kunnen komen en moet een tijdje worden gewacht voordat ze weer aan de zon wordt blootgesteld. De kwetsbaardere huid zal gevoeliger zijn voor alle schokken van buitenaf: koude, wind, zout, het zijn allemaal elementen die haar kunnen aantasten.
De huid heeft een geheugen, ze drukt net zoals de film van een camera alles af, en een zonnebrand kan sporen nalaten.

Het risico van huidkanker

Te veel blootstelling aan uva-straling kan leiden tot een onomkeerbare verandering in de genetische opmaak van de huidcellen, die zich vervolgens in hoog tempo vermenigvuldigen, waardoor een tumor ontstaat: er zijn verschillende soorten huidkanker die hoofdzakelijk door de zon worden veroorzaakt, waarvan het melanoom de gevaarlijkste is. 

Zonnebrand: Onze antwoorden op uw vragen

Niet meer blootstellen aan de zon (hoed, bril en parasol verplicht) en elke avond insmeren met aftersun om de pijn te verlichten.

Zonverbrandingis voor 80% te wijten aan uvb-stralen en voor 20% aan uva-stralen.

Melanine is de natuurlijke fotobescherming van de huid tegen uv-stralen (daarom houdt een gebruinde huid uv-stralen beter tegen dan een blanke huid). Maar deze bescherming is beperkt: boven een bepaald stralingsniveau kunt u nog steeds verbranden. Ook als u bruin bent, is het belangrijk om uw huid te blijven beschermen met een zonbescherming met een hoge beschermingsfactor.

Tweedegraads verbranding veroorzaakt een bruine kleur. Maar tegen welke prijs: lelijke blaasjes, risico op depigmentatie, pijn, vroegtijdige huidveroudering. Voor eerstegraads verbranding geldt dit echter niet: binnen een paar uur of dagen wordt uw huid gewoon weer zoals vroeger.

Zonnebrand kan in geen geval worden beschouwd als een voorbereiding op het bruinen en u moet zich niet blootstellen aan de zon nadat u zonnebrand hebt gehad. Hoewel het soms na een paar dagen plaatsmaakt voor een bruine kleur, kan het ook permanente pigmentvlekken veroorzaken.

In hetzelfde gamma

DE OPLOSSING OM DE DOOR DE ZON BESCHADIGDE HUID TE KALMEREN

Thermaal Water van Avène Spray

Thermaal Water van Avène Spray

Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

Cicalfate+ Herstellende beschermende crème

Cicalfate+ Herstellende beschermende...

Kalmeert - Reparaties - Zuivert - Herstelt

Terug naar boven