av_solaires_allergie_urticaire_1x1 473x473

De symptomen van zonneallergie

Hoe weet u of u zonneallergie hebt? Het is simpel, na blootstelling is het rood en jeukt het. Zonneallergie (of lichtdermatose, zoals het medisch wordt genoemd) uit zich als roodheid, een uitslag van kleine, licht verheven rode pukkeltjes of papels en een jeukend gevoel op de plaats waar uw huid aan de zon is blootgesteld.   Het komt het vaakst voor op blootgestelde delen zoals de hals, schouders, armen, de rug van de handen en de voeten. Er bestaan verschillende vormen van zonneallergie.
 

Goedaardige lichtdermatose in de zomer

Goedaardige zonnebrand in de zomer, de meest voorkomende vorm van zonnebrand, treft meestal jonge vrouwen, vooral op het decolleté, maar ook op elke andere blootgestelde zone, met als opmerkelijke uitzondering het gezicht. Het treedt op na de eerste of tweede blootstelling aan de zon in de zomer, maakt u het leven zuur voor een week, maar heeft het voordeel (als u het een voordeel kunt noemen) dat het niet terugkomt na andere blootstellingen aan de zon in hetzelfde seizoen, alsof er een soort gewenning is ontstaan. Maar het zal u er waarschijnlijk elke zomer aan herinneren.  

 

Polymorfe lichtdermatose

Polymorfe lichtdermatose komt minder vaak voor, maar is hinderlijker omdat elke blootgestelde zone, ook het gezicht, erdoor wordt aangetast en de ziekte na elke blootstelling optreedt, of die nu aan het begin, in het midden of aan het eind van de zomer plaatsvindt. Het zal waarschijnlijk ook in de volgende jaren terugkeren.

 

Juvenile spring eruption fotodermatose

Zonneallergie treft ook kinderen. De juvenile spring eruption is een vorm van zonneallergie die de oren van kinderen en adolescenten aantast, meer jongens dan meisjes, vaak tijdens een verblijf in de bergen.

 

Zonne-urticaria

Zonne-urticaria tenslotte, treedt op binnen enkele minuten na blootstelling en verdwijnt spontaan in de schaduw na enkele minuten of enkele uren, afhankelijk van de patiënt. Er ontstaan dikke, rode, jeukende plekken, vergelijkbaar met brandnetelsteken. 

 

 

  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite_estival_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite-polymorphe_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_urticaire-solaire_4x5_2025x2880</span>

Voordelen en nadelen van zonlicht op de huid

Hoe behandelt u zonneallergie?

Hoewel er manieren zijn om zonneallergie te behandelen, is de eerste stap om het risico in te dijken het beperken van blootstelling aan de zon.

Bescherm uzelf tegen de zon

De bestaande behandelingen

De behandeling van lichtdermatose bestaat er in de eerste plaats in blootstelling aan de zon te vermijden, want zonder zonlicht geen lichtdermatose! Het is dus essentieel dat u de regels voor blootstelling aan de zon kent (en respecteert) en dat u uw huid beschermt met kleding, hoeden, zonnebrillen en door de zonbescherming te kiezen die aangepast is aan uw huidtype

Naast het beperken van de blootstelling kunt u dit combineren met het innemen van voedingssupplementen die in de apotheek worden verkocht, enkele weken voor de eerste blootstelling en tijdens de volledige duur van de blootstelling. Maar als deze eenvoudige maatregelen niet volstaan, kan de arts u medicatie voorschrijven, zoals synthetische geneesmiddelen tegen malaria, die u tijdens uw vakantie moet innemen. Soms zelfs PUVA-therapiesessies bij de dermatoloog, waarbij langzaam toenemende doses uva worden toegediend. 

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Bij elk nieuw zonnig seizoen nemen we de juiste reflexen aan, want geen enkele behandeling kan u definitief genezen. U hoeft niet depressief te worden als je zonneallergie hebt, u hoeft niet in de schaduw te blijven tijdens de zomer! Goede zongewoonten zijn snel aangeleerd en de behandelingen zullen u heel goed doen. 

 

Wat is de rol van uva- en uvb-stralen bij zonneallergie?

Uvb-stralen zijn verantwoordelijk voor een bruine teint en zonnebrand, maar uva-stralen zijn de boosdoener bij zonneallergie. Daarom is het belangrijk een zonnecrème met een hoge bescherming te vinden die tegen beide soorten uv-stralen beschermt.

 

av_solaires_schema_allergie_uva_uvb_1x1_473x590 1: Onderhuid; 2 : Lederhuid; 3 : Opperhuid; 4 : Uva-stralen; 5: Uvb-stralen

Lichtdermatose treft ongeveer 10% van de volwassenen, met een duidelijke voorkeur voor vrouwen, die 90% van de slachtoffers vertegenwoordigen. De meeste getroffen personen zijn jongvolwassenen, en deze verschijnselen kunnen zich enkele jaren voordoen en dan volledig verdwijnen.

Zijn er andere oorzaken van zonnereacties dan lichtdermatose?

Absoluut. De symptomen van lichtdermatose in de zomer zijn dezelfde als bij andere aandoeningen. Niet te verwarren met een reactie die wordt veroorzaakt door het aanbrengen van een parfum of een ander fototoxisch product op de huid of het innemen van fotosensibiliserende medicatie vóór de blootstelling!

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473
In hetzelfde gamma

ONZE OPLOSSINGEN OM DE TOEKOMST TE BESCHERMEN

De verzorgingsproducten van Eau Thermale Avène zijn ontwikkeld om de huid te beschermen en de oceanen te respecteren

SPF 50+ Spray

SPF 50+ Spray

Beschermt

Terug naar boven