Samenvatting van het dossier

De juiste zonbescherming kiezen

Maar u moet wel weten hoe u moet kiezen uit alle mogelijke zonnecrèmes die er op de markt zijn. Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het maken van een keuze: 

 • Omstandigheden en uren zonneschijn (seizoen, breedtegraad, hoogte, met of zonder sneeuw)
 • Duur van de blootstelling (cruise, wandelen, zonnebaden)
 • De te beschermen zone (onbedekte of gewoonlijk bedekte zones)
 • Fototype, huidtype (droog, reactief, allergisch of vet) en uw allergische of fotoallergische voorgeschiedenis
 • De uvb- en uva-beschermingsindex ter bescherming tegen huidveroudering en het risico op zonnekankers.
 • Levensstijl: sportief, stedelijk, druk. 

DE VEREISTEN VOOR EEN GOEDE BESCHERMING TEGEN DE ZON

Een zonbescherming moet:

 • Een minimale SPF (Sun Protection Factor - zonbeschermingsfactor) van 6 hebben
 • Een uva-bescherming bieden die minimaal gelijk is aan 1/3 van de op het etiket vermelde SPF
 • Beschermen tegen de langste uva-stralen, wat overeenkomt met een minimale kritische golflengte van 370 nm.

DE JUISTE ZONBESCHERMINGSFACTOR KIEZEN

De SPF (Sun Protection Factor) geeft het uvb-beschermingsniveau van het product aan. Uvb-stralen zijn namelijk het gevaarlijkst omdat ze de opperhuid verbranden en zonnebrand veroorzaken op een huid die onvoldoende beschermd is door melaninepigmenten (zij veroorzaken 90% van de huidkankers). Uva-stralen zijn ook niet ongevaarlijk. Integendeel, zij dringen dieper door in de lederhuid en veroorzaken een vernietiging van de collageen- en elastinevezels die voor de stevigheid van de huid zorgen. Zij zijn dan ook de voornaamste oorzaak van huidveroudering. 

av_solaires_shema_protection_uva_uvb_filtres-chimique-mineral_16x9 1202x670 1: Opperhuid - 2: Lederhuid - 3: Onderhuid - 4: Absorptie - 5: Weerkaatsing - verspreiding

De verschillende SPF's

Er zijn 4 categorieën zonneproducten volgens SPF:

 • Lage bescherming: SPF van 6 of 10
 • Gemiddelde bescherming : SPF van 15, 20 of 25
 • Hoge bescherming: SPF van 30 of 25
 • Zeer hoge bescherming: SPF van 50+

In de hoge bescherming wordt het verschil tussen de twee factoren echter minimaal, aangezien een SPF 30-product 96,7% van de uvb-stralen filtert, tegen 98% voor een SPF 50-product.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Wij respecteren de gebruiksaanwijzing!

Welke beschermingsfactor u ook kiest, het belangrijkste is dat u de zonnebescherming royaal en regelmatig aanbrengt. Het is bewezen dat een vermindering van de aan te brengen dosis met 50% leidt tot een vermindering van de doeltreffendheid met 75%. Met andere woorden, een SPF 20- of SPF 30-product dat regelmatig en overvloedig wordt aangebracht, is vaak doeltreffender dan een SPF 50-product dat slechts één keer per dag wordt aangebracht.

Hoe brengt u uw zonnecrème goed aan?

 • Lees de gebruiksaanwijzing en de voorzorgsmaatregelen zorgvuldig voordat u een product voor het eerst gebruikt.
 • Breng het product vóór blootstelling aan de zon gelijkmatig aan op alle blootgestelde lichaamsoppervlakken. 
 • Herhaal de toepassing, vooral bij langdurige blootstelling en/of na baden, afdrogen of zweten
 • Breng een voldoende hoeveelheid van uw product aan, aangezien een onvoldoende aangebrachte hoeveelheid het niveau van bescherming tegen blootstelling aan de zon aanzienlijk vermindert
av_sun-care_spray-50-_social_3282770100617

Welke SPF voor welk fototype?

De keuze van de SPF moet worden aangepast aan de intensiteit van de zon, de duur van de blootstelling en het fototype. Hoe lichter de huid (fototype 1), hoe hoger de beschermingsfactor moet zijn

Fototype I

Het zijn zeer lichte, melkachtige huiden, vaak met sproeten. Hun haar is meestal rood. Zelfs een zeer korte blootstelling aan de zon veroorzaakt zonnebrand en zij bruinen nauwelijks. Het is essentieel dat zij tegen de zon worden beschermd.
Aanbevolen SPF: 50+

Fototype II

Lichte huid, soms met sproeten en blond haar. Deze mensen krijgen bijna altijd zonnebrand, maar ze bruinen een beetje en krijgen een lichte teint aan het eind van hun vakantie.
Aanbevolen SPF: 50+

Fototype III

Deze mensen zijn blond of bruin, met een lichte of getinte huid. Soms verbranden ze aan het begin van de blootstelling en ontwikkelen dan een klassieke gouden bruine teint. De kleur van de ogen en het haar is belangrijk. Blondines van huidtype 3 of blondines met lichte ogen verouderen sneller dan brunettes met donkere ogen bij herhaalde blootstelling aan de zon.
Aanbevolen SPF: 30 of 50.

Huidtypes IV

Dit zijn mensen met een donkere huidskleur die zelden zonnebrand hebben. Ze worden gemakkelijk bruin.
Aanbevolen SPF: 20 of 25

Fototype V

Dit zijn mensen met een donkere huidskleur die uitzonderlijk snel verbranden en bruinen. Ze krijgen een donkerbruine teint.
Aanbevolen SPF: 20 of 25

Fototype VI

Dit zijn mensen met een zwarte huid en donkere ogen, die zeer goed tegen de zon kunnen. Een zonbescherming met een lage SPF is voor hen voldoende.
Aanbevolen SPF: 10 (en 20 tot 25 voor de lichtere delen van de huid).

 • <span class="ezstring-field">av_solaires_protection_phototype-1_4x5 367x460</span>
 • <span class="ezstring-field">av_solaires_protection_phototype-3_4x5 367x460</span>
 • <span class="ezstring-field">av_solaires_protection_phototype-5_4x5 367x460</span>

De juiste textuur kiezen 

Bij het kiezen van de textuur zijn er twee dingen om te onthouden: persoonlijke voorkeur en huidtype. Hoe droger de huid, hoe meer u kunt kiezen voor een vette textuur. Zo zijn crèmes geschikt voor de droge huid, vloeibare crèmes voor de gemengde tot vette huid, enzovoort. De keuze van de textuur of het formaat van uw zonbescherming kan ook afhangen van het te beschermen lichaamsdeel en de wijze van aanbrengen die uw voorkeur geniet: verstuiven, melk, stick, enz.

 

 

av_solaires_protection_choisir_textures_1x1 473x473

Als u een Avène product kiest, bent u er zeker van dat u kan bogen op 30 jaar onderzoek en innovatie in zonverzorging.

Gevoelige huid Voor kinderen of volwassenen
Het oranje assortiment is geschikt voor u

Overgevoelige huid, intolerant voor chemische filters en parfums Voor kinderen of volwassenen
Het minerale assortiment is geschikt voor u

Gevoelige huid Voor kinderen of volwassenen
Het assortiment zelfbruiner is geschikt voor u 

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Een zonbescherming werkt nooit totaal!

De termen " total screen " of " total protection " zijn nu afgeschaft omdat geen enkel zonnebrandmiddel totale bescherming tegen uv-stralen kan garanderen. Sinds 2006 werden factoren boven de 50 (60, 80 en zelfs 100%) door de Europese Commissie samengevoegd tot één 50+-index. Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat consumenten denken dat zij met een beschermingsfactor van 100% de hele dag in de zon kunnen blijven zonder zich opnieuw in te hoeven smeren en zonder de gevolgen van de zon op hun huid te ondervinden.

av_solaires_sport_jogging_1x1 473x473

Zon en sport

Sport is riskant vanwege de zon, vooral buiten waar men blootgesteld is aan de weerkaatsing. In het heetst van de strijd vergeet u ook gemakkelijker om het aanbrengen om de twee uur te herhalen. Kies dus voor een bescherming die aangepast is aan uw bewegingen, met een textuur die bestand is tegen water en zweet.

Meer hierover

 

Uw huid voorbereiden op de zon

Het is essentieel belang u uw huid beschermt tijdens blootstelling aan de zon. Maar u kunt er ook van tevoren voor zorgen, door uw huid voor te bereiden op de zon, meer bepaald door middel van voedingssupplementen of een aangepast voedingspatroon. En om het effect van de bruine teint te verlengen, verzorgen we de huid daarna ook door haar te kalmeren na de zon.

Meer hierover

av_solaires_hydrater_1x1 473x473
av_solaires_cicatrices_proteger_1x1 473x473

Bescherming van littekens

Hoe werkt het in de praktijk? Een litteken dat aan de zon is blootgesteld, kan een blijvende vlek op de huid achterlaten. Tijdens de eerste levensmaanden van het litteken, is het het beste om blootstelling aan de zon te vermijden. Na zes maanden, wanneer het litteken wit is geworden, moet het worden beschermd met een geschikte crème met hoge beschermingsfactor. En dat levenslang.

Meer hierover

Uw moedervlekjes beschermen

Hoe meer moedervlekken iemand heeft, hoe groter het risico op het ontwikkelen van een melanoom: 35% van deze kankers ontwikkelen zich vanuit een bestaande schoonheidsvlek. Het is dus essentieel om uw huid doeltreffend tegen de zon te beschermen om het ontstaan van nieuwe moedervlekjes zoveel mogelijk te beperken met een zonbescherming die op uw huidtype is afgestemd. Bovendien heeft overmatige blootstelling van bestaande moedervlekjes een impact op de ontwikkeling van letsels die kanker kunnen worden.

Meer hierover

av_solaires_proteger_grains-de-beaute_1x1 473x473
av_sun care_lotion 50-_social_1_post_3282770100747_hd

ZONBESCHERMING SPF50+

Zeer doeltreffend product, zeer aangename textuur die geen sporen nalaat en dat zeer gemakkelijk uitsmeert. Ik verdraag het erg goed (het is één van de enige die ik kan verdragen) met mijn intolerante huid! Ontdek onze zonneproducten
Terug naar boven