Op een reeds beschadigde huid veroorzaakt blootstelling aan de zon een ontstekingsreactie, en littekens kunnen blijvende sporen op de huid achterlaten. Hoe beschermt u een litteken tegen de zon? Waarom moet u een litteken uit de zon houden? Onze antwoorden op uw vragen over de verzorging van uw huid en littekens.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_5x4 470x470

Waarom tekenen littekens af in de zon?

Uw huid vertelt uw levensverhaal, en soms over de kleine pijntjes maar ook de grote ongelukken. Een litteken is zelden mooi, maar het is een bewijs dat we leven. Deze min of meer diepe letsels kunnen tijd nodig hebben om... te genezen. De opperhuid, die ter hoogte van het litteken dunner en kwetsbaarder is, zal dan tijdens het hele herstelproces van de huid zeer gevoelig zijn voor uv-stralen.   Blootgesteld aan de zonnestralen, werkt de beschadigde huid hard om zichzelf te beschermen door massaal melanine te produceren. Dit kan leiden tot het verschijnen van kleine bruine vlekken (dermatologen noemen dit hyperpigmentatie na littekens).

 

De verschillende soorten littekens

De kleur van een litteken is een goede indicator van hoe lang het zal duren en waar het zich in het genezingsproces bevindt.

Roze of rood litteken

Een roze of rood litteken is een " vers " litteken, dat minder dan 6 maanden oud is. De huid is nog niet volledig hersteld en wordt gemakkelijk bruin in de zon. De oplossing is, indien mogelijk, om het helemaal niet bloot te stellen door het te beschermen met een kledingstuk of een pleister, en, indien nodig, met een hoge beschermingsfactor (ten minste 50).

Wit litteken

Een wit litteken is een volgroeid litteken, dat zijn herstelproces heeft voltooid. Als het risico op pigmentatie is uitgesloten, kan uw litteken reageren op de zon. Het is daarom het beste om een zonbescherming met een hoge beschermingsfactor op uw litteken te blijven aanbrengen, zelfs in dit stadium.

De juiste gebaren om littekens doeltreffend tegen de zon te beschermen

De juiste gebaren om littekens doeltreffend tegen de zon te beschermen

  • Het hele jaar door een SPF-bescherming aanbrengen
  • Wat de rest van het lichaam betreft, de ergste uren van blootstelling vermijden, van 11 tot 16 uur
  • In de zomer wordt een hoge beschermingsfactor gebruikt wanneer de zon aanvallend is.
  • Vervang hem in de winter door een lichtere beschermingsfactor, maar ga niet onder de 15. Gebruik in de bergen een crème met een factor van 30 of meer en ga daar niet onder, zelfs niet als u denkt dat u genoeg gebruind bent.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Wat als het te laat is?

Het kwaad is geschied, uw litteken is bruin geworden of is bruin omcirkeld. U moet gewoon de tijd zijn werk laten doen. Sommige pigmentvlekken kunnen na verloop van tijd vervagen, hoewel dit eerder in jaren dan in maanden kan worden gemeten. Als u de aanblik van uw litteken dagelijks niet kunt verdragen, kunt u uitgebreidere medische oplossingen overwegen, zoals depigmenterende producten, laserbehandeling of chirurgie.

Terug naar boven