Samenvatting van het dossier

Leven met eczeem en psoriasis: Kind

Eczeem, psoriasis. Het kind aan de rand van zijn huid. Eczeem of psoriasis is een bijna permanente bron van ongemak. Vooral voor jonge mensen. Jeuk, slaapgebrek, stress, soms bespotting, deze beide zichtbare pathologieën beïnvloeden de levenskwaliteit. Jullie kunnen dit samen overwinnen.

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1 472x472

Psoriasis en eczeem bij kinderen: wat zijn de verschillen?

Psoriasis komt meestal voor bij mensen met een genetische predispositie. Het uit zich in een te snelle vernieuwing van de epidermale cellen en een chronische ontsteking van de huid.

Eczeem daarentegen is een combinatie van een veranderde huidbarrière en een verhoogde gevoeligheid van het immuunsysteem voor allergenen, waardoor de huid reactiever wordt.

Hoewel de oorzaken verschillen, lijken de twee aandoeningen in veel opzichten op elkaar. Beide zijn chronische ziekten met afwisselend opstoten en perioden van remissie. De vlekken zijn rood en kunnen erg jeuken. Terwijl psoriasis bij kinderen niet veel voorkomt, treft atopisch eczeem 10-15% van de kinderen onder de 7 jaar in Europa. 

 

Psoriasis en eczeem bij kinderen: tekenen die niet bedriegen

De opstoten worden gekenmerkt door het verschijnen van plekken.

Bij psoriasis zijn de plekken rood en schilferig. Bij kinderen jeuken ze zelden en komen ze vooral voor op de wrijvingszones: ellebogen, achterkant van de onderarmen, knieën, benen, onderrug. Maar ook de hoofdhuid, wenkbrauwen, gehoorgangen. Of de nagels, de palmen van de handen of de voetzolen.

Daarentegen zijn de plekken van atopisch eczeem (dat zich bij voorkeur bij zuigelingen en kinderen ontwikkelt) vaak minder dik, minder duidelijk begrensd en minder schilferig dan de plekken van psoriasis. Anderzijds jeuken deze wel meer. Bij kinderen jonger dan één jaar komen ze voor in delen van het gezicht (voorhoofd, kin, wangen) en de ledematen (benen, armen). Tussen de leeftijd van één en twee jaar komt eczeem bij voorkeur voor op het hoofd, in de nek en op de buigplooien. En bij kinderen ouder dan twee jaar zijn het de plooien (hals, onder de oren, ellebogen, knieën, billen), handen, polsen en enkels die in het geding zijn.

Psoriasis bij kinderen

Atopisch eczeem

Eczeemzones- gezicht en hals

anti-jeuk tips voor kinderen

 

av_eczema-psoriasis_enfant_rougeur_cou_1x1 472x472

De jeuk en het branderige gevoel die door deze ziekten worden veroorzaakt, zijn een ware lijdensweg voor de allerkleinsten en worden al snel een bron van stress met een aanzienlijke impact op het dagelijkse leven.

av_carnets-experts_bebe_maman_1x1 472x472

 

Hoe te reageren als

ouders?

Als uw kind lijdt aan atopische dermatitis of psoriasis, weet u hoe moeilijk het soms kan zijn om er mee om te gaan. Er is toch niets ontmoedigender dan uw kind pijn te zien lijden en niet te weten hoe u het kunt verlichten? Voel u vooral niet schuldig, ook al hebben deze ziekten een erfelijke kant. U kunt daarentegen wel een rol spelen. U kunt hen begeleiden en helpen ermee om te gaan. Praat met ze, moedig ze aan om hun gevoelens te uiten. Het is belangrijk om het ongemak niet te minimaliseren. En natuurlijk, identificeer de triggers en neem actief deel aan hun verzorging.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

 Pruritus, dat ondraaglijke jeukende gevoel, is een echte vicieuze cirkel. Met andere woorden, hoe meer uw kind krabt, hoe meer hij of zij zal willen krabben. Maar het is heel moeilijk om een kind te verbieden zijn plekken aan te raken. Gelukkig zijn er alternatieven. Als uw kind jeuk heeft, moedig het dan aan om aan zijn knuffel te krabben, zijn gedachten af te leiden door te gaan sporten, enz

verzorgingstips tegen jeuk

av_eczema-psoriasis_dermatologue_enfant_1x1_v1 472x472

Wat zijn 

de behandelingen?

Bij de behandeling van eczeem of psoriasis zijn drie hoofdrolspelers betrokken: uw kind, uzelf als ouder, en uw arts. Eerst en vooral kan alleen met een medisch onderzoek (kinderarts, dermatoloog, huisarts) een duidelijke diagnose worden gesteld, kan de pathologie beter worden begrepen en kan de meest doeltreffende behandeling worden ingesteld. Welke behandeling, dat zal afhangen van verschillende factoren zoals de impact op de levenskwaliteit, en de ernst van de symptomen.

Behandeling van atopisch eczeem

Behandeling van psoriasis

Hoe eczeem en psoriasis voorkomen?

Naast behandeling kunt u ook maatregelen nemen om uitbraken en jeuk te voorkomen. Preventie is gebaseerd op drie pijlers die uw kind zullen helpen zich beter te voelen. De eerste van deze pijlers, is hydratatie. Een verzachtende of vochtinbrengende behandeling herstelt de " barrière"-functie van de huid en voorkomt een nieuwe uitbraak. U kunt er alles over te weten komen in onze Focus op hydratatieregels. 

Tweede pijler : de juiste hygiëne. Veel ouders denken dat het beter is om het wassen van kinderen met eczeem of psoriasis te spreiden. Toch is hygiëne noodzakelijk. Hoe voorkom je irritatie van de huid bij het wassen? Vind het antwoord in onze Focus op aangepaste hygiëne. 

Laatste pijler : voorkom dat hij zich krabt om beschadiging van zijn huid te voorkomen. Geen gemakkelijke taak. Maak u geen zorgen. Ook hier bestaan eenvoudige oplossingen voor, zoals het gebruik van gladde rollen. Zie onze toegewijde focus. 

av_eczema-psoriasis_application_creme_produit_1x1_v1 472x472

ECZEEM, PSORIASIS BIJ KINDEREN: ONZE ANTWOORDEN OP UW VRAGEN

De waarheid van de leugen onderscheiden: daar zijn we voor.

Deze fabel is heel oud... maar het is slechts een fabel. Geen van beide ziektes is besmettelijk. Dit zijn chronische ontstekingsziekten. Ze worden veroorzaakt door huidafwijkingen en omgevingsfactoren zoals allergenen.

Helaas niet. De bestaande behandelingen en zorg zijn symptomatisch. Ze zijn zeer doeltreffend, maar het doel ervan is niet de ziekte voorgoed te doen verdwijnen, maar de symptomen in de acute fase te behandelen en nieuwe uitbraken te voorkomen.

Absoluut. Stress beïnvloedt het immuunsysteem. Het kan dan verergeren of een opstoot uitlokken.

Natuurlijk. Maar wees voorzichtig, chloor en zout kunnen irriterend zijn. Uw kind zal zich dus aan een aantal richtlijnen moeten houden. De eerste is het aanbrengen van een barrièrecrème voor het zwemmen. Het zal de huid beschermen. Daarna afspoelen met schoon water na het zwemmen. De laatste stap is het aanbrengen van een verzachtende crème voordat u zich aankleedt.

Kuurbehandelingen worden vaak aanbevolen voor atopische kinderen of kinderen met psoriasis. Zij omvatten behandelingen (baden, douches, drinkkuren...) op basis van thermaal water, gezondheidseducatie-workshops die het kind en zijn ouders de gelegenheid bieden om meer te weten te komen over de dermatose en de behandelingen ervan, en regelmatige medische opvolging.

Onze oplossingen om de atopische huid te kalmeren

Eau Thermale Avène huidverzorgingsproducten ontworpen om uw kind zich beter te laten voelen
av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

Xeracalm A.D. gamma

Ik vind het geweldig. Ik heb geen roodheid, jeuk of allergieën meer. Mijn huid is zacht.
Terug naar boven