Samenvatting van het dossier

Eczeem bij zuigelingen

Is de huid van uw kind droog met rode vlekken in het gezichtje, op de armen en benen? Krabt of kronkelt uw kind veel, heeft het slaapproblemen? Misschien lijdt uw kind aan kindereczeem. Hoewel deze veel voorkomende aandoening meestal verdwijnt in de kindertijd, heeft uw baby nog steeds verlichting nodig.

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1

Eczeem bij zuigelingen: herkennen, begrijpen, verlichten

De baby is chagrijnig, slaapt slecht, schuurt tegen de lakens, kronkelt... Babyeczeem verschijnt enkele weken na de geboorte. Het voorhoofd, de wangen en de kin zijn de favoriete plaatsen, maar rode vlekken kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Gelukkig blijft het gebied onder de lagen meestal gespaard. 

Dan nestelt dit type eczeem zich in de plooien: ellebogen, knieën, polsen,... Zuigelingeneczeem treft ongeveer twee op de tien kinderen en heeft een erfelijke factor. Het geneest meestal spontaan tijdens de babytijd, maar uw baby moet nog steeds ontlast en vertroeteld worden tijdens en tussen de opstoten.

Volg onze tips om de babyhuid te ontlasten

Als ik hem zie krabben, wil ik hem echt helpen en zorgen dat hij zich beter voelt. We besloten allemaal samen te vechten, zodat hij goed kon opgroeien.

Cécile, Théo's moeder

Eczeem bij zuigelingen: moet een allergologische evaluatie worden uitgevoerd? 

Dat is niet nodig, want eczeem is strikt genomen geen allergische aandoening. Een onderzoek door een huisarts, dermatoloog of kinderarts is voldoende om de diagnose zuigelingeneczeem te stellen. 

Het kan echter te maken hebben met een allergie voor koemelk in flesvoeding. Deze hypothese moet worden overwogen als de uitslag zich over een groot deel van het lichaam uitstrekt of als uw kind last heeft van spijsverteringsproblemen: het verteert de melk slecht, komt niet aan in gewicht. In dit geval, en alleen in dit geval, zullen allergologische tests worden uitgevoerd. Melk zal worden vervangen in geval van een bevestigde allergie om een eventueel voedingstekort te compenseren.

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1

Eczeem bij zuigelingen: atopische dermatitis of contacteczeem?

Beide soorten eczeem kunnen bij kinderen voorkomen, maar hun oorsprong, verloop en behandeling zijn verschillend.

Atopisch eczeem... ?

Atopisch eczeem bij zuigelingen is te wijten aan een genetische predispositie van de huid, die haar rol als barrière tegen agressies van buitenaf niet speelt. Atopisch eczeem bij zuigelingen wordt niet veroorzaakt door een bepaald allergeen, maar door de grote gevoeligheid van de huid voor alle allergenen.

Alles over atopisch eczeem

... of contacteczeem?

Contacteczeem verschijnt gewoonlijk later dan atopisch eczeem bij zuigelingen. Dit is een allergische reactie op een allergeen, na contact met een product of voorwerp: zeep, parfum, nikkel, enz. De ontstekingsreactie - de jeukende rode vlekken - is in dit geval hypergelokaliseerd. 

In beide gevallen moet uw kind gehydrateerd en ontlast worden.

Alles over contacteczeemOnze hydratatietips en anti-jeuktips

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Het is mogelijk om de baby te ontlasten, zowel tijdens een opstoot van het kindereczeem als tijdens een rustperiode van de ziekte.

Een opstoot van kindereczeem is wanneer rode, jeukende plekken verschijnen. Voor deze periode, die enkele dagen duurt, schrijft de arts dermocorticoïden voor, een behandeling op basis van cortisone. Plaatselijk toegepast en volgens de aanbevelingen van uw arts, zal het de levenskwaliteit van uw kleintje aanzienlijk verbeteren.

Buiten de opstoten blijft de huid droog en kwetsbaar. Het moet worden gevoed en beschermd met een geschikte crème om het goed gehydrateerd te houden. Het dagelijks aanbrengen van een verzachtende crème kan het aantal eczeemaanvallen bij zuigelingen helpen verminderen.

Volg onze tips om de babyhuid te ontlasten

av_xeracalm_cream_social_1_post_3282779405553_hd

De juiste acties om babyeczeem te verlichten

De basisbehandeling van eczeem bij zuigelingen is dus het regelmatig aanbrengen van een verzachtende crème, idealiter net na het bad. 

Na het wassen van de baby met een niet-irriterend product, droogt u hem voorzichtig af en verwarmt u de crème in uw handen om deze zachter te maken. Masseer de baby lichtjes van de dij tot de enkel, van de schouder tot de pols, van de borst tot de buik en van de schouders tot de billen, zonder het gezicht te vergeten. Doeltreffendheid en medeplichtigheid gegarandeerd! 

Hydratatieregels

In hetzelfde gamma

Onze oplossingen om eczeem bij zuigelingen te verlichten

Eau Thermale Avène huidverzorgingsproducten ontworpen om de babyhuid te kalmeren.

Thermaal Water van Avène Spray

Thermaal Water van Avène Spray

Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

XeraCalm A.D. Verzachtend Concentraat

XeraCalm A.D. Verzachtend Concentraat

Voedt - Kalmeert - Reparaties - Herstelt

Terug naar boven