Samenvatting van het dossier

Genitale psoriasis

Psoriasis kan elk deel van ons lichaam aantasten. En onze geslachtsdelen vormen geen uitzondering op de regel, want ook deze zone kan aangetast worden (en nog zeldzamer op de plooi tussen de billen). Is dat bij u het geval? Aarzel niet om met uw dermatoloog of gynaecoloog te praten. Hij of zij zal u kunnen geruststellen en u advies en een passende behandeling kunnen geven.

av_eczema-psoriasis_psoriasis-genital_1x1_619_619

 

Genitale psoriasis: symptomen

Omdat het een intiem deel van ons lichaam betreft, is genitale psoriasis niet gemakkelijk om over te praten. Het komt echter vaak voor. Het komt voor bij de helft van alle mannen met huidpsoriasis, en bij een derde van de vrouwen. Psoriasis verschijnt als rode vlekken met afgelijnde randen. Maar door de plaatselijke vochtigheid van de huid zijn de schilfers, die normaal op de plekken voorkomt, hier niet aanwezig. De jeuk, daarentegen, is wel aanwezig en moeilijk te beheersen. Daarom is het beter om deze jeuk te voorkomen.

Verzorgingstips tegen jeuk.

Waar komt genitale psoriasis voor?

Vanwege de locatie, roept genitale psoriasis bepaalde vragen op

Bij vrouwen..

De rode vlekken zijn meestal te vinden in de behaarde gebieden. Dat wil zeggen, de schaamstreek en de grote schaamlippen. Vrouwen kunnen ook vaak worden getroffen door de zogenaamde "omgekeerde  " vorm, ook bekend als psoriasis van de huidplooien. Deze psoriasis tast de liesplooien, de plooien in de bovenbenen of de bilplooi aan (ano-genitale psoriasis).

...en bij mannen

Genitale psoriasis komt voor op de eikel, de huid van de penis, of op het scrotum, de huid rond de teelballen. Net als bij vrouwen komt het ook vaak voor in de bilplooi (ano-genitale psoriasis).

 

Genitale Psoriasis: Durf erover te praten

Het is altijd goed om te onthouden dat genitale psoriasis niet besmettelijk is. Maar door de gevoelige plek die het raakt, is het omgeven met een hoop taboes. Het kan de levenskwaliteit aantasten en roet in het eten gooien bij intieme relaties. Angst om zichzelf aan de ander te tonen... de psychologische impact is groot. Aarzel niet om er met je partner over te praten. En durf het onderwerp te bespreken met uw arts, gynaecoloog of dermatoloog. Hij of zij zal u kunnen geruststellen en u doorverwijzen naar de juiste zorg.

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1_619_619

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

In het dagelijks leven is het belangrijk om de juiste acties te ondernemen

Krabben, ongeschikte toiletartikelen of het dragen van strakke kleding kunnen het fenomeen van Koebner veroorzaken. Met andere woorden: een verergering of instandhouding van psoriasis door wrijving of irritatie.

Laten we beginnen met het wassen. Vermijd detergenten. Supervette zepen, reinigingsgels voor intieme hygiëne of een wasolie zullen het uitdrogen van de huid en de slijmvliezen beperken. Om de plaatselijke vochtigheid te beperken, droogt u zich voorzichtig af, deppend en niet wrijvend. En waarom gebruikt u eens geen föhn op gemiddelde temperatuur?

Een ander advies: kies geen te strak zittend ondergoed en vermijd synthetische stoffen die de vervelende neiging hebben om transpiratievocht vast te houden. Kies liever voor katoen.

 

AV_Cicalfate_Repairing protective cream 40ml_4_social_post_HD_619_619

De juiste acties om genitale psoriasis te behandelen

Omdat de huid in het genitale gebied dun en gevoelig is, moeten de behandelingen op maat worden gemaakt. In eerste instantie kan uw dermatoloog plaatselijke behandelingen voorschrijven op basis van dermocorticoïden en/of vitamine D-derivaten. Maar wees voorzichtig, deze kunnen irriterend zijn voor de slijmvliezen. In dat geval kunnen een uitdrogende reparatiespray en een beschermende herstellende crème met koper en zink (Cicalfate+ ) uw huid kalmeren. 

Daarna zal plaatselijke bevochtiging helpen om de jeuk of het branderige gevoel te verlichten. Gebruik hiervoor een verzachtend verzorgingsproduct. Vermijd daarentegen te vette producten, zoals zalven, die de neiging hebben de huid week te maken. 

Behandelingen voor psoriasis

In hetzelfde gamma

Onze oplossingen om psoriasis op de intieme delen te verlichten

Eau Thermale Avène huidverzorgingsproducten ontwikkeld om de psoriasis te kalmeren

Cicalfate+ Uitdrogende herstellende spray

Cicalfate+ Uitdrogende herstellende s...

Reparaties - Droogt - Zuivert - Herstelt

Cicalfate+ Herstellende beschermende crème

Cicalfate+ Herstellende beschermende...

Kalmeert - Reparaties - Zuivert - Herstelt

Thermaal water van Avène Spray

Thermaal water van Avène Spray

Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

Terug naar boven