Samenvatting van het dossier

Wat is een huid met neiging tot acne?

Ongeveer 6 miljoen mensen in Frankrijk krijgen te maken met acne. Het is zelfs de belangrijkste reden om langs te gaan bij de dermatoloog. Hoewel adolescenten de belangrijkste doelgroep vormen, kunnen ook volwassenen worden getroffen. Maar wat is " een huid met neiging tot acne ” nu precies? Wat is de oorzaak? En hoe kunnen we onze huid dagelijks verzorgen om acne te verminderen?

Wat is acne?

Acne ziekte waarbij de haarzakjes ontsteken. Elk haartje is verbonden met een talgklier die talg afscheidt, een olieachtige vloeistof die onze huid beschermt. Acne ontstaat wanneer te dik talg of een te grote hoeveelheid talg de talgklier blokkeert. Bovendien gedragen de cellen aan de ingang van de haarzakjes zich abnormaal, wat leidt tot een onevenwichtige huidflora. 

Wat er schuilgaat achter een puistje

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472 Normale pilosebaceuze follikel vs. comedo follikel 1: Talg in normale toestand 2: Sebaceuze klier 3: Verstopping van het kanaal 4: Ongebalanceerd talg (de samenstelling is veranderd, dikker) 5: Vermenigvuldiging van stamcellen = verdikking van de follikelwand

Wat veroorzaakt acné? 

Acne komt vooral voor in de puberteit, als gevolg van hormonale veranderingen. Hormonale veranderingen kunnen er bij volwassen vrouwen ook voor zorgen dat acne weer opflakkert. Genetica speelt eveneens een rol. Als beide ouders hier op jongere leeftijd mee te maken kregen, dan is het risico op acne groter. Ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals stress, roken, vervuiling en zelfs blootstelling aan de zon. Maar belangrijker dan het vaststellen van de oorzaak, is het vaststellen van de juiste behandeling!

De huid met neiging tot acne - Oorzaken

De verschillende soorten acne

Verstopte poriën bevorderen de ontwikkeling van mee-eters (open comedonen) of microcysten. Dit wordt retentionele acne genoemd. Wanneer ze echter onder invloed van de bacterie Cutibacterium Acnes ontstoken raken, dan kunnen ze veranderen in niet-etterende rode pukkels (papels), etterende pukkels (pustels) of grotere pukkels die meestal pijnlijk zijn en diep in de huid verankerd zitten (knobbels). Hierbij gaat het om inflammatoire acne (wat het vaakst voorkomt bij volwassen vrouwen).

De vormen van acne

"Tijdens mijn tweede zwangerschap kreeg ik microcysten op mijn kaken en mee-eters op mijn wangen.”

Amandine 31 jaar oud

Acne op alle leeftijden

Tieneracne is de meest typische vorm. Maar de ziekte kan mensen van alle leeftijden treffen. Laten we jeugdacne, acne bij volwassen vrouwen en acne bij zuigelingen eens onder de loep nemen.

  • <p><a href="/uw-huid/vette-huid-met-onzuiverheden-of-met-een-neiging-tot-acne/wat-is-een-huid-met-neiging-tot-acne/acne-bij-tieners">Acne bij adolescenten</a></p>
    Acne bij adolescenten
  • <p><a href="/uw-huid/vette-huid-met-onzuiverheden-of-met-een-neiging-tot-acne/wat-is-een-huid-met-neiging-tot-acne/acne-bij-volwassenen-oorzaken-en-behandeling">Acne bij volwassenen</a></p>
    Acne bij volwassenen
  • <p><a href="/uw-huid/vette-huid-met-onzuiverheden-of-met-een-neiging-tot-acne/wat-is-een-huid-met-neiging-tot-acne/acne-bij-zuigelingen">Acne bij zuigelingen&nbsp;</a></p>
    Acne bij zuigelingen 

Kijk uit voor acnelittekens

Littekens zijn een onesthetisch gevolg van acne. Tijdens de genezing kunnen acneletsels al dan niet diepe en langdurige sporen nalaten die qua uitzicht afhankelijk zijn van de ernst van uw acne en hoe u uw acne verzorgt. Ze kunnen worden voorkomen door acne vroegtijdig te behandelen en met de juiste producten te verzorgen. Als de littekens al aanwezig zijn, dan is het de zaak ze minder zichtbaar te maken. Puistjes ongemoeid laten, blijft echter de belangrijkste preventieve maatregel!

Acnelittekens

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

De dermatoloog, uw aanspreekpunt bij uitstek

De dermatoloog is uw belangrijkste aanspreekpunt, ongeacht uw leeftijd en het type acne. Aarzel niet om hem te raadplegen zodra de eerste tekenen zichtbaar worden. Er worden verschillende criteria in acht genomen om de behandeling aan te passen: hoe lang u al last heeft van acne, hoe ernstig het is, of de voorgaande behandelingen al dan niet doeltreffend waren. Hij zal u ook advies geven over dermocosmetische producten en kan u geruststellen wanneer acne uw dagelijkse leven te erg verstoort. 

Ernstige acne

Onze antwoorden op uw vragen

Wij helpen u om juiste en foutieve informatie van elkaar te onderscheiden

Si l’idée est largement répandue, elle n’est pas si simple. Seuls les excès semblent impliqués. À priori, une alimentation grasse n’est pas un facteur aggravant de l’acné. En revanche, certaines études pointent les sucres rapides, à l’indice glycémique élevé, dans l’apparition et la persistance de l’acné.

Cette fois c’est vrai. Plus précisément, il est un facteur déclencheur et non une cause directe de l’acné. L’approche d’un examen ou d’un entretien professionnel peut par exemple favoriser une poussée d’acné.

Il est au contraire tout à fait possible de se maquiller. L’important étant de bien choisir vos produits : adaptés à votre type d’acné et non comédogènes. Sans oublier de bien se démaquiller tous les soirs pour ne pas « encrasser » une peau que vous tentez par ailleurs de purifier.

Onze oplossingen om een huid met neiging tot acne te verzorgen

Cleanance huidverzorgingsproducten, ontworpen om u te verzoenen met uw huid
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance COMEDOMED Concentraat tegen onzuiverheden

Ik gebruik dit product nu 1 week en eerlijk gezegd zie ik al verbeteringen. Ik hou van de textuur en de gebruiksvriendelijke fles. Ontdek Cleanance COMEDOMED Concentraat tegen onzuiverheden
Terug naar boven