Samenvatting van het dossier

Acne bij zuigelingen

Acne kan soms ook een onverwacht publiek treffen: baby's. Als op het gezicht van uw baby de kenmerkende symptomen verschijnen van deze vorm van acne, maakt u zich dan geen zorgen (vooral omdat het niet pijnlijk is). Acne bij baby’s verdwijnt spontaan binnen een paar weken en komt veel vaker voor dan u denkt. In tussentijd kunt u hier enkele tips terugvinden om de babyhuid mooi zacht te houden.

av_acne_bebe_1x1

Wat is acne bij zuigelingen?

Acne bij baby’s is niet zo heel zeldzaam. Het treft 1 op de 5 pasgeborenen tussen de leeftijd van 0 en 3 maanden en komt meestal voor bij jongens. Het manifesteert zich als kleine rode of witte puistjes en gesloten comedonen die nauwelijks zichtbaar zijn. Ze komen vooral voor op de wangen, maar ook op het voorhoofd en de kin (ze zijn zeldzamer op de schouders, rug en borst). Hoewel ouders er misschien van schrikken, is acne bij kinderen niet pijnlijk of jeukerig. Het wilt ook niet zeggen dat kinderen later sowieso last krijgen van jeugdacne. 

Het begon met kleine pukkeltjes op het voorhoofd van mijn baby, daarna verspreidde het zich naar zijn neus, wangen, onder zijn ogen en zelfs in zijn haar! De kinderarts stelde me gerust en raadde me aan zijn huid te hydrateren en te wassen met zachte verzorgingsproducten. Nu begint het inderdaad te vervagen...

Anne, 28 jaar

Wat veroorzaakt acne bij zuigelingen?

Het is niet helemaal duidelijk wat acne bij baby’s veroorzaakt. Het lijkt echter vooral te wijten te zijn aan de residuele androgene activiteit van de moeder. Het is duidelijk dat de sterke hormonale stijging die de moeder aan het einde van de zwangerschap doormaakt, de talgklieren van de baby stimuleert. Een andere mogelijkheid is dat ouders vettige formules gebruiken om de gezichten van kinderen schoon te maken. Dit kan dus beter worden vermeden...

av_acne_bebe_parent_1x1

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Puistjes op het gezichtje van uw baby? Raak ze niet aan!

Voor acne bij zuigelingen geldt hetzelfde advies als voor acne bij tieners of volwassenen: raak de letsels niet aan en probeer vooral niet om de puistjes uit te knijpen. Zelfs op deze leeftijd bestaat het risico op infectie en littekenvorming. En als de acne blijft aanhouden, aarzel dan niet om uw kinderarts of dermatoloog om advies te vragen.

Acnelittekens 

Welke verzorging moet ik gebruiken voor de babyhuid?

In de meeste gevallen geneest acne bij kinderen spontaan binnen een paar weken en is er geen specifieke behandeling nodig. Dit mag u er niet van weerhouden de huid van uw baby te verzorgen met veilige en geschikte producten.

Wat zijn de beste producten?

Kies producten met een minimum aan ingrediënten, zonder parfum, kleurstoffen, alcohol noch parabenen. Controleer of ze geschikt zijn voor de zeer gevoelige huid en of ze onder pediatrisch en dermatologisch toezicht werden getest.

Enkel het strikt noodzakelijke

Hoe minder, hoe beter. Beperk u qua verzorgingsproducten tot het strikt noodzakelijke. Een speciale reinigende verzorging voor baby’s, thermaal water en een vochtinbrengende crème die de huid kalmeert en voedt. 

 

het assortiment voor baby’s

Goede gewoontes om de gezichtshuid van baby’s te reinigen

Goede gewoontes om de gezichtshuid van baby’s te reinigen

Het gezicht van de baby wordt meestal gewassen tijdens het nemen van een badje. Doordrenk een wattenschijfje of kompres met een reinigend verzorgingsproduct en wrijf ermee over het gezicht van het kind: begin bij het voorhoofd en de slapen, dan de wangen, de zijkanten van de neus en eindig bij de kin en de mond. Dep hun gezicht voorzichtig droog wanneer ze uit bad komen. Breng dan de vochtinbrengende crème aan. 

Terug naar boven