Samenvatting van het dossier

Oorzaken van een vette huid

Een glimmende huid over het hele gezicht, meer of minder talrijke onzuiverheden, make-up die niet de hele dag blijft zitten? Als dit allemaal op u van toepassing is, hebt u waarschijnlijk een vette huid. Wat is de oorsprong? Kan het verzacht worden? Goed nieuws: het antwoord is ja!

Hormonen, de hoofdoorzaak van een vette huid

Hormonen, de hoofdoorzaak van een vette huid

De oorsprong van de vette huid is talg: het wordt afgescheiden door de talgklieren die zich net onder de huid bevinden en dient vanaf de geboorte om de huid te beschermen tegen aanvallen van buitenaf, door de huid te bedekken met een licht vet en beschermend laagje. In de puberteit begint de huid meer talg te produceren als gevolg van de hormonen. Ze wordt glimmend, vettig en vaak raken de poriën die de talg afvoeren verstopt. De huid stikt. Onzuiverheden kunnen dan verschijnen: puistjes, zwarte puntjes of acne, of zelfs allemaal tegelijk! Dit verschijnsel treft zowel meisjes als jongens en kan tot in de volwassenheid duren. 

Soms neemt mijn vette huid overdag de overhand en moet ik de vette zones regelmatig afdeppen om te voorkomen dat mijn huid gaat glimmen. Ik gebruik een klein zakdoekje, maar het beste is een klein vloeipapiertje, erg absorberend. " Pauline, 33 jaar

Andere oorzaken van een vette huid

Een vette huid heeft niet alleen te maken met de hormonale veranderingen in de puberteit. Er spelen nog andere factoren mee, te beginnen met erfelijkheid: vraag uw ouders of zij ook een vette huid hadden toen ze jonger waren! 
U moet zich er ook van bewust zijn dat uw omgeving en levensstijl kunnen verklaren waarom uw huid glimt: vervuiling, stress, voeding, roken en alcohol lijken een sterke invloed te hebben op het evenwicht van de huid. Dus pas op voor overdaad..
De hoeveelheid talg verandert ook naargelang de temperatuur en de seizoenen: één graad meer verhoogt de talgproductie met 10%! Dit is de reden waarom de huid in de lente en de zomer vetter is.

Alles over verzwarende factoren 

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Een vette huid is niet enkel maar slecht!

Als de vette huid te veel talg produceert, moeten we dan proberen dit volledig te elimineren? Dat is een verkeerdelijk goed idee: talg maakt deel uit van de hydrolipidenfilm van de huid. Het werkt als een schild tegen aanvallen van buitenaf en helpt zo de huid te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het is daarom het beste om te proberen de talgproductie te reguleren met de juiste producten. Een ander goed nieuwtje: de vette huid is dikker is dan de droge huid en beter bestand is tegen huidveroudering. De eerste rimpels verschijnen later (ten minste één voordeel!).

De juiste gebaren voor mijn vette huid

De juiste gebaren voor mijn vette huid

Reinigen, hydrateren, make-up. Een vette huid heeft specifieke noden, vooral als ze ook vatbaar is voor onzuiverheden. De regel is te kiezen voor producten die zacht en niet-comedogeen zijn, en uiteraard geschikt voor de vette huid. Als ze te aanvallend zijn of afbijtend, zal de huid reageren door meer talg aan te maken. Het middel zou dan erger zijn dan de kwaal! De beste resultaten worden dus verkregen door mildheid (en regelmaat). 

 

Verzorgingsritueel voor de vette huid

Terug naar boven