Samenvatting van het dossier

Acne bij tieners

Verwijde poriën, puistjes, zwarte puntjes die kunnen gaan ontsteken, een vette en glimmende huid... Het lijdt geen twijfel dat uw tiener last heeft van jeugdacne. En het kan ook pijnlijke herinneringen terugbrengen. Ook al is het vaak mild, acne kan voor sommigen een kwelling zijn. Gelukkig bestaan er, tussen zorgroutines en medische behandelingen, oplossingen.

Jeugdacne : moeilijk om mee te leven voor tieners

Hormonale veranderingen in de puberteit bevorderen de ontwikkeling van acne tijdens de adolescentie . Deze huidziekte treft 80% van de tieners*. Rond 12-13 jaar bij meisjes en 14-15 jaar bij jongens wordt de huid vet en verschijnen er mee-eters. Omdat het zichtbaar is en vaak fysieke pijn veroorzaakt, kan acne een aanzienlijke impact hebben op het leven van tieners en sommigen lijden er meer onder dan de meesten. Deze mogelijke gevolgen voor het gevoel van eigenwaarde mogen niet worden verwaarloosd: er gewoon met een arts over praten kan een eerste geruststellende eerste stap zijn.

Link naar focus Acne bij tieners - Psychologische impact
 

Hoe kunt u uw tiener steunen bij zijn/haar acne ?

Als ouder speelt u een cruciale rol bij het helpen van uw tiener doorheen deze jaren van diepgaande transformatie, waarvan acne soms het uithangbord is. Natuurlijk is het een belangrijke stap om hem of haar naar de dokter te brengen als ze last hebben van puistjes. Maar u kunt hem/haar ook begeleiden in het dagelijkse leven door hen aan te moedigen een gezonde levensstijl aan te nemen. Tussen een evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en de strijd tegen roken en stress zijn er verschillende manieren om uw tiener te steunen op zijn of haar weg naar volwassenheid en het aannemen van een gezonde levensstijl waardoor hij of zij zich beter in zijn vel zal voelen.

Link naar Focus op Begeleiding ouders/tieners
 

Advies van een vriend en een expert

Het is moeilijk te begrijpen dat acne niet zo snel kan worden genezen als men zou willen. Eén ding is zeker, het is het beste om het snel te behandelen om vlekken en littekens zo veel mogelijk te voorkomen. Hoe langer u wacht tot de onzuiverheden erger worden, hoe moeilijker de behandeling waarschijnlijk zal zijn. 

Welke behandelingen voor tieners ?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor jeugdacne . Behandelingen die op de huid worden toegepast voor milde acne kunnen puistjes plaatselijk aanpakken. Orale antibiotica kunnen aangewezen zijn wanneer de acne omvangrijker is en ontstekingsverschijnselen vertoont. Ten slotte is het voorschrijven van isotretinoïne, voor ernstigere acne, vaak doeltreffend. Het is sterk gereglementeerd bij meisjes wegens het risico van foetale misvorming in geval van zwangerschap. Vraag uw dermatoloog altijd om advies.

Ernstige acne

Onze antwoorden op uw vragen

De waarheid van de leugen onderscheiden: daar zijn we voor

Nee. Jongeren zijn niet de enigen met acne. Ook volwassenen worden getroffen, vooral vrouwen (bijna een op de vier vrouwen van in de dertig).

Nee. Bij tieners bevinden acnepuistjes zich meestal op de T-zone, een deel van het gezicht waar de neus, het voorhoofd en de kin samenkomen. Maar dat niet alleen, velen zien ze ook verschijnen op het decolleté en de rug.

Als ze worden uitgeknepen , kan de huid ontstoken raken, vooral door de microben onder de nagels. Bovendien verhoogt dit gebaar het risico op littekenvorming.

Onze oplossingen voor de verzorging van uw huid met neiging tot acne

Cleanance huidverzorgingsproducten ontworpen om u te verzoenen met uw huid

Cleanance Comedomed Concentraat tegen onzuiverheden

Een klein wonder voor mijn huid, het is echt nuttig om mijn onzuiverheden te verminderen in slechts twee maanden, het heeft me echt geholpen! Kan niet wachten om het resultaat te zien over een paar maanden en hoop dat ze voorgoed zullen verdwijnen.

Margot Glorian, 26 jaar

Terug naar boven