Samenvatting van het dossier

Oorzaken van acne

Waar komt acne vandaan? U hebt uzelf deze vraag waarschijnlijk al gesteld. De meeste vormen (ja, er zijn er verschillende) worden veroorzaakt door schommelingen in de geslachtshormonen. Maar ook andere factoren, vooral milieu en levensstijl, spelen een rol, zowel bij adolescenten als bij vrouwen.

De werking van hormonen op de huid

De werking van hormonen op de huid

Hormonale schommelingen, meer bepaald van de androgenen, leiden tot een overproductie van talg in het gezicht en op het bovenlichaam. De cellen in de wanden van de haarzakjes en talgklieren worden te talrijk, waardoor de talg niet meer naar buiten kan stromen. Met andere woorden, de poriën van de huid raken verstopt en de talg hoopt zich op onder het huidoppervlak. De ophoping ervan is dan verantwoordelijk voor de vorming van mee-eters, de bekende zwarte en witte puntjes. Deze hormonale veranderingen kunnen optreden in de puberteit of, bij volwassen vrouwen, tijdens de menstruatiecyclus.

Andere factoren die een rol spelen bij acne

Andere factoren die een rol spelen bij acne

Ook exogene (d.w.z. externe) factoren kunnen het ontstaan van puistjes in de hand werken. 

  • Het gebruik van te vette, occlusieve of comedogene cosmetica kan de haarzakjes blokkeren, waardoor het ontstaan van puistjes wordt bevorderd.
  • Onder invloed van de zon wordt de huid dikker en droogt ze uit, waardoor puistjes in eerste instantie verminderen. Dit is echter bedrieglijk: zodra de blootstelling aan de zon afneemt, wordt de huid dunner en wordt er weer talg in een grote hoeveelheid geproduceerd. Het resultaat is een uitbraak van nieuwe letsels.
  • Acne is geen psychologische ziekte, maar stress is een factor die er wel toe bijdraagt. Hoe? De werkingsmechanismen zijn nog onduidelijk, maar de productie van hormonen die verband houden met stress zou ook de productie van talg doen toenemen. 
  • Roken bevordert dermatose (een huidaandoening) en verergert vooral de littekens. 
  • Te veel vet en suiker eten heeft een effect op de huid. Meer bepaald de consumptie van zoetigheid bevordert de ontwikkeling van acne bij gevoelige personen. Waarom? Van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index wordt aangenomen dat zij de productie van bepaalde hormonen bevorderen, waaronder androgenen, die betrokken zijn bij de vorming van mee-eters. 
  • Ten slotte kan acne in sommige gevallen worden uitgelokt door bepaalde geneesmiddelen.

Vriendelijk en deskundig advies

Een tweemaal daagse hygiëne door het verwijderen van make-up of reiniging is een must, maar het "afbijten" van het gezicht met een te agressieve scrub kan de huid uitdrogen, waardoor reactieve seborroe, d.w.z. een verhoogde talgproductie, wordt bevorderd. Hetzelfde geldt voor scrubben: gebruik een of twee keer per week een mild exfoliërend masker, maar niet vaker. Mildheid leidt tot betere resultaten!

Onze antwoorden op uw vragen

De waarheid van de leugen onderscheiden, daar zijn we hier voor

Dat is waar. Het feit dat verschillende leden van uw familie acne hebben gehad, vooral in zijn ernstige vorm, verhoogt uw risico om deze huidaandoening te ontwikkelen. Hoewel het niet systematisch is, is het een bevorderende factor. De beste resultaten kunnen echter worden bereikt met een snelle behandeling, vooral door een dermatoloog.

Dat is waar. Bepaalde vervuilende stoffen in de lucht hebben het vermogen om het squaleen dat aanwezig is in de talg en geproduceerd wordt door de talgklieren, te oxideren. Dit oxidatieverschijnsel stimuleert de productie van comedogene moleculen in de opperhuid. Als gevolg daarvan ontstaan puistjes. Een goede huidhygiëne is dus essentieel om de effecten van de vervuiling op de huid te bestrijden.

Fout. Soms kan het gebruik van bepaalde conditioners of stylinggels acnepuistjes doen ontstaan, vooral op het voorhoofd. Deze hygiënische of cosmetische producten kunnen namelijk op het voorhoofd of de hals terechtkomen en een reactie van de huid veroorzaken.

Dat is waar. In het begin van de zwangerschap is het hormonale evenwicht erg verstoord. Dit is waarom acne vaak voorkomt. Het heeft vervolgens vaak de neiging om minder fel te worden en snel te verdwijnen na de bevalling.

Onze oplossingen voor de verzorging van uw huid met neiging tot acne

Cleanance huidverzorgingsproducten ontworpen om u te verzoenen met uw huid

 

Cleanance Comedomed Concentraat tegen onzuiverheden

Terug naar boven