Vette huid: tekenen die niet liegen

Een vette huid is vrij gemakkelijk te herkennen, aangezien bepaalde klinische symptomen typisch zijn voor hyperseborroe. Ten eerste maakt overtollig talg de huid vet en glanzend, vooral op de T-zone (voorhoofd, neus en kin). Een ongelijkmatige huidtextuur, verwijde poriën, de aanwezigheid van mee-eters (de bekende zwarte en witte puntjes) of het feit dat make-up niet op de huid blijft zitten, zijn ook kenmerkend voor een vette huid.

av_acne_peau-luisante_1x1
av_acne_adolescente_miroir_1x1

Wat veroorzaakt een vette huid? 

Waarom hebben we een vette huid? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het ontstaan van een overmatige talgproductie kan inderdaad multifactorieel zijn. Dus wie is verantwoordelijk voor dit teveel aan talg? De oorzaken zijn in de eerste plaats endogeen, d.w.z. dat ze afhangen van interne oorzaken, zoals erfelijkheid of hormonale onevenwichtigheden (vooral tijdens de adolescentie, die acne kan veroorzaken).

De oorzaken kunnen ook extern zijn, zoals het optreden van stress, vervuiling, blootstelling aan tabak of klimatologische temperatuursveranderingen.

Op volwassen leeftijd hebben mannen meer kans op een vette huid omdat androgenen (mannelijke hormonen) de talgproductie stimuleren.

Alles over de oorzaken van een vette huid

Ik vind het vaak moeilijk om op het strand mijn T-shirt uit te trekken omdat ik niet graag mijn bovenlichaam laat zien, mijn huid is vet, dik, met littekens en soms nog puistjes. Uiteindelijk kocht ik een uv-bestendig T-shirt zodat ik me niet meer hoefde te verantwoorden.

Jérôme 35 jaar

Vette huid, op welke delen van het lichaam?

Talg is een fysiologische afscheiding van de talgklieren. Deze zijn niet gelijkmatig over het lichaam verdeeld. Dit is de reden waarom sommige zones vetter zijn dan andere. De meest talgrijke zones zijn het gezicht (vooral de T-zone: voorhoofd, neus, kin), maar ook de hoofdhuid, de bovenrug en de borstkas. Dit teveel aan talg gaat gepaard met kleine zwarte puntjes (mee-eters). Tenslotte zal de aanwezigheid van vetzuren in de talg de proliferatie van bepaalde bacteriën bevorderen die de ontstekingsfase van acne in de hand werken.

Vette huid: het trio van winnende behandelingen 

Een vette huid heeft regelmatige verzorging nodig. Een routine die gebaseerd moet zijn op drie pijlers: allereerst, schoonmaken. Daarna hydrateren. Want ja, zelfs een vette huid moet gehydrateerd worden. Maar ze moet soms ook gezuiverd worden. Dit is de derde pijler. Dit gebeurt door het regelmatig scrubben van de huid of het aanbrengen van een zuiverend masker. 3 gebaren voor een mooiere huid, het is haalbaar niet? 

  • <span class="ezstring-field">av_acne_nettoyer-visage_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_soin-visage_coton_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_gommage_4x5</span>

Vette of gemengde huid: niet te verwarren

De huid verandert met de leeftijd: in de puberteit is ze vet, op volwassen leeftijd wordt ze meestal gemengd.

Vette tienerhuid

Bij adolescenten heeft de overproductie van talg, en dus een vette huid, invloed op het hele gezicht. Er kunnen onzuiverheden ontstaan op het gezicht, maar ook op de schouders, de bovenrug en de borst. 

De gemengde huid

Zoals de naam al zegt, is de gemengde huid noch volledig droog, noch volledig vet. Ze is een beetje van allebei. Naarmate we ouder worden, neemt de talgproductie van nature af. Een vette huid heeft de neiging zich te concentreren in het midden van het gezicht, de beroemde T-zone . Op de rest van het gezicht, dat minder rijk is aan talgklieren, is de huid normaal of zelfs droog. 

av_acne_peau-mixte_zone-t_1x1

Vriendelijk en deskundig advies

De gezondheid van uw huid en de doeltreffendheid van uw huidverzorging hangen ook af van uw dagelijkse levensstijl. Een gezonde voeding en voldoende hydratatie zijn dus essentieel. Roken, alcohol en stress moeten worden vermeden.

 

av_acne_fond-de-teint_1x1

Make-up voor de vette huid

Slechte fixatie, foundation die " uitloopt ": make-up en een vette huid gaan in principe niet goed samen. Maar dat betekent niet dat u geen geschikte (en doeltreffende!) make-up kunt vinden. Het is vooral van belang de juiste producten en een aanbrengingsritueel te kiezen.Ten eerste raden wij u aan om alleen niet-comedogene make-upproducten te kiezen. Vergeet vervolgens niet uw gezicht te reinigen en een matterende crème aan te brengen voordat u make-up aanbrengt. Tot slot, het kan niet vaak genoeg herhaald worden, maar de stap van reiniging/verwijdering van make-up is essentieel voor een gezonde huid, dat betekent IEDERE DAG. 

Focus op de poriën van de huid

Poriën zijn essentieel voor de gezondheid van onze huid. Zij fungeren als toegangspoort voor de voedingsstoffen en als afvoerkanaal voor de onzuiverheden die de opperhuid afscheidt. Ze zijn ook essentieel voor de ademhaling. Het probleem is dat bij een vette huid allerlei onzuiverheden deze poriën kunnen verstoppen (de gevreesde zwarte puntjes!) en de huid in zekere zin verstikken.Om ervoor te zorgen dat ze hun functies kunnen blijven vervullen, is het dus een must om de huid 's morgens en 's avonds grondig te reinigen. Het is het beste om niet-comedogene producten (huidverzorging en make-up) te gebruiken, die per definitie de poriën van de huid niet verstoppen. Een zacht exfoliërend masker kan ook helpen om de poriën diep te reinigen. Maar niet meer dan één keer per week om uw huid niet te beschadigen. 

av_acne_pores-peau_1x1

Onze antwoorden op uw vragen

De waarheid van de leugen onderscheiden: daar zijn we voor

Dat is niet waar. Een glimmende, vette huid kan doen uitschijnen dat ze overmatig gehydrateerd is. Maar laten we "vet" niet verwarren met "water". Hoewel het misschien verrassend lijkt, kan een vette huid ook gedehydrateerd zijn, want hoewel er geen tekort aan vet is, kan er diep in de huid wel een tekort aan water zijn. Uw huid moet niet alleen worden gereinigd, maar moet ook worden gehydrateerd met speciaal daarvoor ontwikkelde producten. Het belang hiervan? Ze reguleren de overmatige talgproductie (waardoor de huid minder gaat glimmen) en helpen de huid haar vochtgehalte en soepelheid te behouden.

Waar en niet waar. De zon is een valse vriend. Hoewel ze op het eerste gezicht de huid uitdroogt en bepaalde ontstekingsletsels (zoals acnepuistjes) vermindert, draagt ze in feite alleen maar bij tot de verdikking ervan en tot de overproductie van talg. Wanneer het herfst wordt, wordt de huid plotseling weer vet en verschijnen er weer onzuiverheden. Dit staat bekend als het "rebound effect". Zelfs in de zomer, en zelfs als uw huid er "schoon" uitziet, moet u een huidverzorgingsroutine en vooral een goede zonnebescherming handhaven.

Dit is niet waar. De reiniging van de huid 's avonds helpt het teveel aan talg en de agressieve invloeden van overdag (vervuiling, enz.) te verwijderen. Maar de talgproductie stopt niet 's nachts: ook 's morgens is een milde reiniging aan te bevelen. Zo kunt u uw huidverzorgingsproducten op een schone huid aanbrengen voor meer efficiëntie. Een kleine tip: door 's morgens met thermaal water te verstuiven, wordt uw huid wakker en voorbereid op de behandelingen.

De enige crème die ik heb gevonden om niet te glimmen (meestal na 2 uur met mijn huid met neiging tot acne met elke andere crème). Ze is perfect! Mijn enige spijt is dat ik het niet eerder ontdekt heb ;)!

Anaïs, 23 jaar
Terug naar boven