Samenvatting van het dossier

Acne: hoe ondersteunt u uw tiener?

Veel ouders zijn er bang voor: de komst van acne in het leven van hun tieners, deze dermatitis die 80% onder hen treft en het leven van sommigen verpest. Naast het vinden van de juiste behandeling is het de taak van de ouders hen te helpen deze moeilijke periode zo sereen mogelijk door te komen, om hun zelfvertrouwen te behouden. Hier zijn enkele manieren om hen te steunen en gerust te stellen.

Acne : hormonale veranderingen en zelfbeeld
 

De puberteit leidt tot lichamelijke veranderingen die te maken hebben met hormonale omwentelingen: vanaf de leeftijd van 10 jaar voor meisjes, en iets later voor jongens, ontwikkelen zich secundaire geslachtskenmerken (beharing, borstvorming, baard in de keel, enz.). Dit is ook het moment waarop acne kan verschijnen op de huid van uw tiener.

Deze lichamelijke verschijnselen gaan gepaard met psychologische en gedragsmatige veranderingen die volkomen normaal zijn. Uw tiener maakt zich geleidelijk los van de invloed van de ouders en is zeer geïnteresseerd in zijn of haar vrienden en in het imago dat zij uitstralen, wat zo belangrijk is voor tieners in de 21ste eeuw. Maar wanneer er sprake is van acne , kan de psychologische impact aanzienlijk zijn en er zelfs toe bijdragen dat uw tiener zich op zichzelf terugtrekt.

Link naar Vette huid met onzuiverheden en acne / Huid met neiging tot acne / Oorzaken 

 

Ouder-tiener begeleiding: een dialoog tot stand brengen

De dagen dat u face to face op hetzelfde niveau met hen sprak, zijn allang voorbij. Nu loopt hij of zij u voorbij en vermijdt uw blik. Hun nieuwe lichaam stoort hen, de nieuwe huid staat hen in de weg. U zou dit graag met uw tiener bespreken, en u hebt gelijk dat te doen, maar hoe gaat u dat aanpakken? 

De eerste stap is een evenwichtige dialoog aanknopen: wij praten niet meer met hen alsof ze een kind zijn en we helpen hen zich op hun gemak te voelen in het gesprek. Een kleine techniek die zijn waarde heeft bewezen: snijd het onderwerp voorzichtig aan en praat met ze in plaats van tegen ze. In de auto of op de sofa, als u alleen bent en op een rustig moment, stelt u de vraag gewoon: " Ik zag dat je je eerste acnepuistjes had. Wil je erover praten? ".

Acne: hoe helpt u uw kind zich hierover te zetten

Zodra het onderwerp met uw tiener is besproken, is het aan u om hen ervan bewust te maken dat er oplossingen bestaan.

 

Leg de oorzaken van acne uit.

Acne wordt veroorzaakt door hormonen die leiden tot een toename van de talgproductie door de klieren in de huid (talgklieren). Maar ook de factor erfelijkheid speelt een rol: het risico om acne te krijgen is groter bij mensen met een ouder die dit ook had. Als u er tijdens uw tienerjaren last van had en u uw babyhuidje weer hebt teruggekregen, is het nu tijd om erover te praten! Andere factoren die kunnen bijdragen tot acne zijn stress, een voedingspatroon rijk aan suikers of ongeschikte cosmetica. Bespreek met hen welke gewoonten zij zouden kunnen veranderen.

Om hen aan te moedigen goed voor zichzelf te zorgen

Als de acne van uw tiener bestand is tegen deze kleine veranderingen, is het tijd om een niveau hoger te schakelen. Als ze zich op hun gemak voelen, waarom hen dan niet voorstellen te gaan praten met de huisarts? Of raadpleeg direct een dermatoloog, vooral als de acne ernstig wordt. Om hen (voorzichtig!) te overtuigen, legt u uw tiener uit dat hoe sneller hij/zij wordt verzorgd, hoe minder zwaar de behandeling zal zijn. Hun huid zal sneller kunnen terugkeren naar een situatie die aanvaardbaar is en ze zullen vermijden er de sporen op de lange termijn van te dragen (de beroemde acnelittekens).

Link naar Vette huid met onzuiverheden en acne / Huid met neiging tot acne / Ernstige acne

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

De tienertijd is geen gemakkelijke tijd voor de ouders.

Ze zijn aan het veranderen en dat is niet altijd makkelijk voor hen. En ook voor u, die misschien moeite heeft om de juiste woorden op het juiste moment te vinden. Maar zelfs als ze dat niet willen, heeft uw tiener u nodig. Meer bepaald om hen eraan te herinneren dat de gladde gezichten die op sociale netwerken worden gepost, niet de werkelijkheid weerspiegelen of dat de wonderproducten die ongecontroleerd op het internet worden verkocht, lokmiddelen zijn. 

Uw rol bestaat er dus in hen te begeleiden zonder hen op te hitsen. Deze gulden middenweg zal gemakkelijker te nemen zijn als u als tiener acne had en vrede hebt gesloten met die periode. 

 Acne was een trauma toen ik een tiener was en ik wilde niet dat mijn dochter hetzelfde moest doormaken. Dus toen ze acne begon te krijgen, toen ze ongeveer 15 was, was ik een ongelukkige moeder: mijn dochter zien met al die puistjes was iets moeilijks (...) dus ik bracht haar snel naar een dermatoloog om haar te helpen haar huid en haar leven weer normaal te krijgen.

Myriam, 47, moeder van een tiener met ernstige acne

(Bron: https://www.acne-severe.com/conseils-pour-vivre-avec-lacne-severe-au-quotidien/)

De juiste gebaren voor tieneracne

Als de communicatie met uw tiener echt moeilijk verloopt, kan je eerste stap als ouder zijn om samen met hen producten te kiezen die geschikt zijn voor hun huid en hen aan te moedigen ze elke dag goed te gebruiken. Als ze verbetering zien, kan dit hen alleen maar aanmoedigen om vol te houden en/of de volgende stap te zetten: indien nodig een dermatoloog raadplegen.

Tieneracne - Verzorging van de acnegevoelige huid

Terug naar boven