Samenvatting van het dossier

Voorkomt dat uw huid verbrandt tijdens en na radiotherapie

De bijwerkingen van bestralingen verschillen van patiënt tot patiënt. Er is er echter één die vaker voorkomt dan de andere: het risico op brandwonden. Eenvoudige gebaren kunnen de huid echter helpen te kalmeren.

av_peau-cancer_radiotherapie_brulure_bras_1x1 472x472

 

Bestralingen: waarom brandt het?

Bij bestralingen wordt straling gebruikt om de tumor te vernietigen of de omvang te verkleinen. Om de tumor te bereiken, moeten ze door oppervlakkig weefsel. Hoewel de stralen zelf pijnloos zijn, kunnen ze ontstekingen veroorzaken, met als gevolg een gevoel van verhitting of branderigheid op de bestraalde zone. Dit staat bekend als radio- of stralingsdermatitis .

 

 

Hoe ontstaat radiodermatitis?

In het beginstadium lijkt radiodermatitis op een ernstige zonnebrand (hoewel het mechanisme niet hetzelfde is als bij verbranding door uv-stralen): de huid is rood, droog, heet, gezwollen en begint geleidelijk af te schilferen. Tien dagen na het stoppen van de bestraling moeten uw brandwonden echter spontaan beginnen weg te trekken. In de tussentijd kunt u maatregelen nemen om verlichting te bieden (en soms zelfs te voorkomen). 

 

 

av_votre-peau_cicatrisation_maladie_peau_question_1x1 472x472

De bestralingen brandden echt onder mijn borst. Ik was bijna gestopt, maar kreeg het advies om een crème te gebruiken na de bestralingen. Dit was waardevol!

Isabelle

Hoe de ontsteking kalmeren?

Er zijn eenvoudige gebaren en gemakkelijk te gebruiken ondersteunende producten die u tijdens uw behandelingen verlichting bieden.

 

 

Hydratatie is een must

Hydrateer de behandelde zone elke dag. Kies een weekmakende crème en gebruik die na elke bestraling (nooit ervoor). Gebruik de weekmakende verzorging zodra u met de behandeling begint. Zo vermindert u het risico op radiodermatitis. Vermijd daarentegen te vette producten, die het effect van de stralen kunnen versterken, en breng geen crème aan 4 uur vóór uw sessie. Na de sessie, en in geval van irritatie, een kompres met thermaal water aanbrengen en nadat u uw huid zorgvuldig hebt afgedroogd, royaal een herstellende en beschermende crème aanbrengen.

Bestrijd transpiratie 

Zweten bevordert radiodermatitis. Om het risico op eventuele letsels te verminderen, moet u bijzondere aandacht besteden aan de plooien (bijv. onder de borsten). Verkies ruim zittende katoenen kledij en, voor de dames, bh's zonder beugels om irritatie te voorkomen.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Welke dagelijkse hygiëne voor brandwonden?

Tijdens uw behandeling zal uw huid gevoeliger zijn. Om de effecten van de bestralingen niet te verergeren, moet u goed voor uw huid zorgen. Zepen, zowel vloeibare als vaste, drogen de huid uit en zijn irriterend. Gebruik in plaats daarvan een reinigingsolie of overvette zeep die u met uw handen aanbrengt zonder te wrijven. lauwe douches zijn te verkiezen boven hete baden, die overmatige warmte kunnen veroorzaken op de geïrriteerde zone. Droog uzelf voorzichtig af met een schone, zachte handdoek en besteed daarbij speciale aandacht aan de plooien die vocht vasthouden (onder de armen, in de nek, in de liezen). En gebruik geen geparfumeerde of producten met alcohol die irriterend kunnen zijn. 

Zachte hygiëne tijdens de kankerbehandeling

av_peau-cancer_nature_champs_main_1x1 472x472

Bootstellingsregels voor de zon 

Tijdens en in de maanden na de bestralingen is uw huid gevoelig voor de stralen van de zon. Ten eerste: vermijd blootstelling. Bescherm de bestraalde zone en als u echt geen andere keuze hebt dan u bloot te stellen, breng dan een zonnebescherming aan met een fotobeschermend complex, met een zeer brede en stabiele bescherming tegen uva-/uvb-stralen en een optimale huidtolerantie.

Uw huid beschermen tegen de bijwerkingen van kankerbehandelingen

Terug naar boven