Samenvatting van het dossier

Leven na de kankerbehandeling

De opluchting bij het einde van de kankerbehandeling kan, paradoxaal genoeg, gepaard gaan met een periode van twijfel: angst om te hervallen, om terug te keren naar het werk en soms gewoon om terug te keren naar een normaal leven dat tot nu toe in het teken stond van de behandeling. U wat sleutels aanreiken om u te helpen uw leven op persoonlijk en sociaal vlak weer op te bouwen, daar zijn we voor.

Na kanker: waarom die twijfels?

Dit is één van de nadelen van een kankerbehandeling. Zelfs als ze afgerond is, kunnen de bijwerkingen op uw lichaam of geest voortduren. Vermoeidheid, pijn, aandachts- of geheugenstoornissen, een gevoelige huid... Al deze symptomen kunnen uw moraal aantasten en uw projecten vertragen. Een goede levensstijl kan u helpen uw zelfvertrouwen terug te winnen en zowel deze bijwerkingen als het risico op herval te verminderen. 

Uw leven weer opbouwen na kanker

av_peau-cancer_mains_support_1x1 472x472
av_peau-cancer_medecin_consultation_suivi_1x1 472x472

Na kanker, medische opvolging

Aan het einde van de behandelingen, en wanneer de remissie effectief is, volgt er een periode van zeer regelmatige opvolging, controles (en soms zelfs nieuwe behandelingen in het geval van hormoontherapie). Uw oncoloog bepaalt (in overleg met de andere specialisten die bij het zorgprogramma betrokken zijn) de frequentie van de bezoeken. Deze controle dient om een eventueel herval op te sporen, maar ook om te bespreken of zich complicaties bij de behandeling voordoen en hoe u daarmee moet omgaan. Tijdens de eerste 2 jaar is het risico op herval groter, zodat de onderzoeken frequenter zullen zijn. De controle zal dan worden gespreid tot ze, na 5 jaar, een jaarlijkse afspraak zal worden.

Volg uw eigen tempo na kanker

Vaak willen we na de behandeling meteen van alles doen (een feestje, een weekendje weg, enz.), maar ons lichaam houdt dat niet altijd vol. Deze vermoeidheid is natuurlijk en daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Het is belangrijk dat u uzelf de tijd geeft om aan deze nieuwe situatie te wennen. Volg uw eigen tempo. Onthoud dat ieder mens uniek is en dat niemand precies kan voorspellen hoelang het zal duren voordat u uw energie weer terug hebt.

Het is een geruststelling voor mij na dit lange traject om van dichtbij opgevolgd te worden, waarbij ik om de 6 maanden afwissel tussen mijn oncoloog en mijn radiotherapeut.

Pascal, 52 jaar
av_peau-cancer_sport_marche_1x1 472x472

Een gezonde levensstijl behouden

Lichamelijke activiteit, voeding... Door voor uzelf te zorgen, helpt u uw lichaam en geest om opnieuw normaal te leven. Daarom is het aan te raden om regelmatig te bewegen (bijv. 30 minuten wandelen per dag), evenwichtig te eten, met veel fruit en groenten, en ook alcohol- en tabaksgebruik te beperken. Therapeutische leerprogramma's kunnen u helpen om deze regels van het dagelijks leven in te voeren of te handhaven. 

Uw leven weer opbouwen na kanker.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Een thermale kuur kan heilzaam zijn voor de fysieke en psychologische wederopbouw. De thermale kuur van Avène vermindert de bijwerkingen van de kankerbehandeling op de huid aanzienlijk. Het is ook de kans bij uitstek voor een ontspannende break waar u dermocosmetisch, voedings- en psychologisch advies krijgt..

De thermale kuur na kanker: een bijzonder moment om tot rust te komen

Onze antwoorden op uw vragen

De waarheid van de leugen onderscheiden: daar zijn we voor

C’est n’est pas conseillé. Les traitements contre le cancer (chimiothérapie, radiothérapie et thérapie ciblée) rendent votre peau plus sensible aux effets du soleil. Evitez donc de vous exposer jusqu’à 1 an après l’arrêt des traitements car certains effets néfastes sur la peau peuvent perdurer.

Réapprendre à vivre, se reconstruire, ne se fait pas toujours de façon innée. Peut-être aurez-vous besoin d’être accompagné(e), ne serait-ce que pour être rassuré(e). Votre famille et vos amis seront d’une grande aide. Mais certaines personnes préfèreront trouver du réconfort auprès des associations de patients où elles pourront partager leur expérience et accompagner ceux qui traversent la même épreuve. D’autres chercheront plutôt à s’éloigner de la maladie en participant à des ateliers et activités artistiques par exemple.

Les personnels de santé, au-delà de la prise en charge de la maladie peuvent vous aider dans la gestion de vos nouveaux besoins. Une aide psychologique vous épaulera pour faire face à ces changements qui peuvent altérer l’estime de soi mais aussi à aller de l’avant pour bâtir vos projets. Une assistante sociale saura vous accompagner dans certaines démarches, de retour à l’emploi par exemple. Tout comme un(e) nutritionniste qui vous aidera à adapter votre régime alimentaire à votre situation…

Onze oplossingen voor uw huid na de een kankerbehandeling

Verzorgingsproducten ontworpen om u te helpen u beter in uw vel te voelen
av_tolerance_control_soothing-skin-recovery-balm_front_40ml_3282770138856
Met zijn smeuïge, ultravoedende en troostende textuur kalmeert de balsem onmiddellijk en houdt hij de hyperreactiviteit van de huid langdurig onder controle. Tolerance CONTROL Balsem met kalmerende en herstellende werking
Terug naar boven