Samenvatting van het dossier

Uw leven weer opbouwen na kanker

U bent nu in remissie en wordt regelmatig door uw medisch team opgevolgd (misschien met een langdurige behandeling zoals hormoontherapie). Dit is een nieuw stadium, het post-kanker stadium. Hoe keert u terug naar een " normaal " leven? Hoe kunnen we mogelijke blokkades overwinnen en naar echte vernieuwing toewerken? Hier zijn enkele sleutels.

av_peau-cancer_medecin_consultation_suivi_1x1 472x472

 

Na kanker is het tijd voor vernieuwing

Kanker is zoals een brand. Een brand die alles op zijn pad verwoest. Maar als het vuur gedoofd is, vernieuwt het bos zich en keert het leven terug. Kanker is net hetzelfde. Na deze moeilijke beproeving komt de tijd voor vernieuwing. Dit is een kans om uzelf opnieuw uit te vinden, om te doen wat u altijd al hebt willen doen. Leven na kanker is een opstapje, geen last. Laat u niet bepalen door kanker, leer om deze nieuwe versie van uzelf in de armen te sluiten.

Hoe kan ik mijn leven weer opbouwen ondanks de bijwerkingen?

Het is vaak moeilijk om terug te keren naar een " normaal " leven. De bijwerkingen van de behandeling kunnen aanhouden. Of het nu gaat om een gevoel van vermoeidheid, depressie of lichamelijke effecten. Cognitieve stoornissen en geheugenverlies kunnen ook voorkomen. Aarzel niet om iemand te raadplegen om verlichting te bieden aan uw kwetsbaarheden. Om uw tanden volop in iets nieuws te zetten na kanker, kunt u bijvoorbeeld de balans opmaken van uw situatie, zowel fysiek als psychisch, om te zien welke situaties nog moeilijk zijn. Het komt erop aan een integratieve aanpak te hanteren, d.w.z. door conventionele geneesmiddelen af te wisselen met zorg zonder geneesmiddelen (sofrologie, meditatie, enz.). Het opstellen van een zorgprotocol zal voor u de weg banen om opnieuw te leren leven.

av_peau-cancer_femme_meditation_1x1 472x472

Na de ziekte heb ik bepaalde gewoonten " uit mijn vorige leven " die ik tot dan toe on hold had gezet, volledig afgezworen. Ik heb zelfs overwogen om opnieuw te gaan studeren en te veranderen van job, naar iets wat dichter aanleunt bij wie ik nu ben. Ik heb de tijd genomen om deze nieuwe "ik" te aanvaarden, met mijn zwakheden die nu mijn kracht zijn!

Christine

Verschillende alternatieven om u beter te voelen

Het leven na kanker gaat ook over het aanpassen of hervinden van een gezonde levensstijl

 

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging.

Sport kan helpen om uw gevoel van eigenwaarde op te krikken. Maar daarnaast helpt lichaamsbeweging ook om het risico op herval tegen te gaan. Lichamelijke activiteit na de diagnose van borstkanker vermindert bijvoorbeeld het risico op herval. Nordic walking, vechtsporten en schermen behoren tot de meest aanbevolen sporten. Bij deze sporten gebruiken we meer dan 80% van de spieren van ons lichaam en kunnen we, in het geval van Nordic Walking, vooral aan onze ademhaling werken. De lichaamsbeweging moet regelmatig zijn en lang genoeg worden volgehouden. Als u twijfelt over één van de praktijken, aarzel dan niet om uw oncoloog of huisarts om advies te vragen.

Hanteer een evenwichtig voedingspatroon.

Dit hoeft niet langer aangetoond te worden. Gezondheid hangt ook af van wat er op uw bord ligt. Voeding speelt een belangrijke rol in de strijd tegen kanker. Zowel in de preventie als in de nasleep van kanker. Eet voeding die rijk is aan groenten, fruit, volle granen en peulvruchten zoals gedroogde bonen, kikkererwten en alle soorten linzen. Peulvruchten zijn zeer rijk aan vezels. Deze bevorderen een efficiënte transit en hebben een sterk verzadigingseffect. Met andere woorden, ze verminderen het verlangen om buiten de maaltijden te snacken. Aarzel niet om een specialist zoals een diëtist te vragen als u niet weet hoe u dit te doen, zij zullen u de weg wijzen.

av_peau-cancer_couple_mature_heureux_1x1 472x472

Nieuw leven na kanker: opnieuw een koppel worden

Na de kankerbehandeling is het misschien een prioriteit om uw relatie terug te brengen op het niveau van voor de ziekte. U hebt een hoop vragen... en dat is normaal. Tussen de angst voor herval, het gebrek aan verlangen, en vele andere vragen, bestaan geen taboes. Communicatie is de sleutel. Bespreek alle zaken samen. Omdat de situatie voor uw partner net zo ingewikkeld kan zijn als voor u. Bedenk dat " na kanker " het leven als koppel geen probleem is, maar vaak een steun, een oplossing. En als het dagelijks leven ingewikkeld wordt om te beheren, zal een in raadpleging met een psycholoog of seksuoloog uw wederzijdse moeilijkheden kunnen blootleggen - en overwinnen. 

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Na de kankerbehandeling komt een nieuwe uitdaging: de terugkeer naar de arbeidsmarkt. Omdat ook dit deel uitmaakt van uw nieuwe leven. Dus hoe zorgen we ervoor dat dit vlot verloopt?

Probeer vooral uw gekende oriëntatiepunten te vergeten. Uw vertrouwde werkplek is waarschijnlijk veranderd tijdens uw afwezigheid... en u ook. Het eerste wat u moet doen: An-ti-ci-peer. Bereid uw terugkomst zo snel mogelijk voor. Bijvoorbeeld door contacten met uw collega's te onderhouden (of opnieuw aan te knopen) om uw terugkeer te vergemakkelijken. Want een van de meest genoemde problemen is de blik van anderen. Sommige collega's zullen bijvoorbeeld alles willen doen om uw werklast te verlichten. Deze houding is vaak lovenswaardig, maar helpt u misschien niet om uw plaats in het bedrijf terug te vinden. Nogmaals, communiceer. Spreek uw gevoelens uit, uw verwachtingen..

 

 

 

Een laatste tip om u beter in uw vel te voelen (en in uw hoofd)

Om na de beproeving van kanker ten volle van uw nieuwe leven te kunnen genieten, raden wij u aan de balans op te maken van uw situatie, zowel lichamelijk als psychisch. Zo kunt u zien welke situaties u niet " verteerd " hebt en welke meer tijd nodig zouden hebben om opnieuw de energie te krijgen die door de behandelingen werd uitgeput. 

av_peau-cancer_relaxation_ecriture_the_1x1 472x472
Terug naar boven