Samenvatting van het dossier

Littekens verzorgen na een kankeroperatie

Chirurgie is een van de belangrijkste behandelingsmogelijkheden van kanker. Dit wordt alleen of in combinatie met andere behandelingen gedaan en houdt in dat de tumor wordt verwijderd. Na de operatie zijn er nog littekens die u zult moeten aanvaarden, in afwachting dat ze mettertijd vervagen. Van massage tot make-up, hier zijn een paar manieren om er beter mee te leven.

av_peau-cancer_cicatrice_sein_1x1 472x472

 

 

Het litteken aanvaarden

Na de operatie kunt u het moeilijk vinden om naar het litteken te kijken en het te aanvaarden. Afhankelijk van de plaats, kan het ook moeilijk zijn om de blik van anderen te trotseren. Als symbool van uw traject tegen kanker, kan uw litteken pijnlijk zijn. Hoe verzorgt u het?

Het litteken masseren

De verzorging van het litteken houdt massage in: hierdoor wordt het soepeler en voorkomt u dat het met de spieren en weefsels verkleeft. Hoe vroeger u dit doet, hoe beter de resultaten. Er zijn echter enkele eenvoudige regels die u moet volgen. 
Het is bijvoorbeeld niet aan te raden het litteken onmiddellijk na de operatie te masseren. Door de zone errond te manipuleren, kunt u het litteken echter indirect mobiliseren, in afwachting van de genezing. Hoe weet u of dit het juiste moment is? De hechtingen en korsten moeten eraf gevallen zijn. In geval van pijn, breng koude aan.

- Het litteken kan dan worden gemasseerd met gels of crèmes die speciaal werden geformuleerd om de huid te herstellen. 

Om er zeker van te zijn dat u uw litteken op het juiste moment masseert, aarzel niet om uw chirurg of huisarts om advies te vragen. Zij kunnen ook sessies met een kinesist voorschrijven als dit te moeilijk of pijnlijk is, zowel lichamelijk als emotioneel.

av_votre-peau_cicatrisation_palper-rouler_1x1 570x570

Na mijn borstamputatie kon ik mijn litteken niet aanraken. Ik heb toen om sessies met een kinesist gevraagd. Daarna heb ik een post-oncologiekuur gedaan om mijn huid en mijn litteken nog soepeler te maken ter voorbereiding op mijn toekomstige reconstructie.

Carole

Het uitzicht van het litteken verbeteren

Als uw litteken op een zichtbare plaats zit, kunt u het ook minder zichtbaar maken door medische make-up te gebruiken.

Hydrateren 

Als u naast uw operatie behandelingen ondergaat, hebt u ongetwijfeld gemerkt dat uw huid droger is. Zodra uw litteken voldoende is ontwikkeld , moet u het niet vergeten te hydrateren zoals u de rest van uw lichaam hydrateert. Begin met een zachte reiniging met een lipidenherstellende olie of een dermatologische overvette wastablet ; hydrateer daarna met een weekmakende crème of balsem.

Camoufleren

Kies een camouflagestift in functie van de kleur van uw litteken: groen om de rode kleur te verminderen, geel voor blauwpaars, koraal voor bruine vlekken. Om de huidskleur van gezicht en lichaam gelijkmatig te maken, brengt u een compacte getinte crème aan. Volledig dekkend, rijk aan pigmenten, met SPF 30 en water- en transpiratiebestendig, ideaal om tekens op het lichaam te camoufleren.

 

Make-up en zelfbeeld tijdens een kankerbehandeling

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Naast massage en hydratatie is bescherming van het litteken tegen de zon erg belangrijk.

Voor een doeltreffende bescherming brengt u een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 50+) aan die zowel uva- als uvb-stralen filtert en die speciaal werd ontwikkeld voor de gevoelige huid. Zonnebrandsticks, die gemakkelijk in een broekzak of handtas passen, zijn bijzonder geschikt om littekens te beschermen. Vergeet niet om regelmatig bij te smeren.

Als het groot genoeg en verborgen onder kledij is, kunt u het litteken ook beschermen met een verband. Een litteken dat niet voldoende tegen de zon is beschermd, loopt het risico op hyperpigmentatie door het verschijnen van bruine en blijvende vlekken.

Wat kledij betreft, kiest u best voor ruim zittende, lichte kleding. Uw huid zal dit zeker op prijs stellen als ze door bepaalde behandelingen gevoeliger is geworden.

Bescherming tegen de zon tijdens een kankerbehandeling

De thermale kuur: de weldaden voor littekens

Uw lichaam is waarschijnlijk veranderd, getekend, en dat kan moeilijk te aanvaarden zijn. Aarzel dan zeker niet om uzelf op een zachte break te trakteren: sommige kuuroorden bieden kuren na kanker aan die het herstel van de huid versnellen en uw littekens versoepelen dankzij de gecombineerde werking van thermaal water en thermale technieken.

 

Na kanker: de thermale kuur van Avène
Terug naar boven