Samenvatting van het dossier

Uw huid beschermen tegen de bijwerkingen van kankerbehandelingen

Kankerbehandelingen worden steeds doeltreffender. Ze veroorzaken echter vaak talrijke bijwerkingen en huidproblemen: uitdroging, roodheid, jeuk, branderigheid, haaruitval, enz. Hoe kunt u uw huid verzorgen om deze ongewenste symptomen te verminderen? En welke dagelijkse hygiëne moet u invoeren?

 

Wat is de impact van kankerbehandelingen op de huid?

De bijwerkingen variëren volgens de gebruikte behandelingen, de dosering en de mensen zelf. Zo veroorzaakt straling soms reacties in de huid. Na twee weken behandeling kan op het bestraalde gebied roodheid, erytheem genaamd, verschijnen. De geneesmiddelen van een gerichte therapie en immunotherapie kunnen jeuk, droogheid of uitslag veroorzaken... Droge huid, haaruitval en verlies van lichaamsbeharing blijven terugkerende problemen bij chemotherapie

av_peau-tres-seche_1x1 472x472
av_peau-cancer_docteur_patiente_traitement_effets-secondaires_1x1 472x472

 

 

Laat de bijwerkingen van de behandeling niet de bovenhand nemen

De bijwerkingen van kankerbehandelingen op de huid kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan. Ze komen zeer vaak voor, hebben soms gevolgen voor de levenskwaliteit en kunnen patiënten er zelfs aan doen twijfelen of ze de behandeling willen voortzetten. Hoe kunt u de moed vinden om door te gaan als uw huid brandt of jeukt? De juiste behandeling , hygiëne en een zachte verzorging (en natuurlijk de dialoog met het verplegend personeel) zullen u helpen hier doorheen te komen.

 

Hoe beperkt u brandwonden door bestralingen?

Radiodermatitis - huidbeschadiging door ioniserende straling - is de meest voorkomende bijwerking van bestralingen. Om te voorkomen dat deze roodheid verergert, gaat etteren en zeer pijnlijk wordt, moet u snel optreden (en zelfs preventief). De sleutelwoorden zijn: kompressen met thermaal water en hydratatie na de bestralingen. 

Voorkomen dat uw huid verbrandt tijdens en na bestralingen

Mijn moeder onderging bestralingen van haar borstwand na haar borstkanker. Sindsdien klaagt ze over pijn en merkt ze dat bepaalde zones gezwollen zijn. Ik wou dat ik haar pijn kon verzachten...

Thomas, 27 jaar
av_peau-cancer_mains_coton_application-produit_1x1 472x472

Uw hoofdhuid verzorgen

Een ander effect van chemotherapie is alopecia of haaruitval. Uw hoofdhuid kan dan gevoelig en/of pijnlijk worden voor of tijdens de periode van de haaruitval. Tip: wacht niet tot u droogheid of jeuk ervaart vóór u uw hoofdhuid dagelijks hydrateert, maar doe dit preventief en bescherm uw hoofdhuid tegen de zon met een fotobeschermende vloeibare zonnecrème SPF 50+. 

Chemotherapie verdunt en verzwakt ook het haar, dat brozer kan worden dan normaal. U moet uw haar beschermen door het te wassen met lauw water, een klein beetje milde shampoo voor de gevoelige hoofdhuid en het in de openlucht te laten drogen. 

Uw hoofdhuid tijdens en na chemotherapie verzorgen

Jeuk verlichten

Pruritus, d.w.z. jeuk, houdt meestal verband met chemotherapiebehandelingen, gerichte therapieën en de ontstekingen die deze kunnen veroorzaken. Wees gerust, deze drang om te krabben verdwijnt meestal zodra de behandeling voorbij is. In de tussentijd wil u graag hulp om uw huid te kalmeren. Enkele eenvoudige maatregelen, zoals het reinigen van de huid met een lipidenherstellende reinigingsolie, het dagelijks aanbrengen van een weekmakend middel en kompressen met thermaal water, kunnen u uitstekend helpen. 

Verlichting van jeuk tijdens de kankerbehandeling 

av_peau-cancer_femme_cuir-chevelu_1x1 472x472

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Uw huid voelt minder comfortabel aan dan gewoonlijk. Voor de reiniging geeft u best de voorkeur aan dermatologische repen of wasoliën of die de huid overvet maken en de pH-waarde respecteren. Gebruik geen washandjes, sponzen of douchebloemen, die de gevoelige huid kunnen irriteren. Vermijd wrijven wanneer u zich afdroogt, het is beter zachtjes te deppen.

av_peau-cancer_pieds_mains_creme_1x1 472x472

Wanneer behandelingen puistjes veroorzaken 

Sommige doelgerichte therapieën kunnen een uitbraak van puistjes veroorzaken die op een acneopstoot lijkt, vooral in de eerste weken van de behandeling. De zones met het meeste talgklieren zijn: gezicht, hoofdhuid, rug, bovenlichaam. Deze situatie heeft onvermijdelijk gevolgen voor de levenskwaliteit. Zodra de eerste puistjes en roodheid verschijnen, kunt u het risico op een bacteriële verspreiding beperken met een op koper-zink gebaseerde herstellende en beschermende crème of lotion. Indien nodig zal een crème of een lipidenherstellende balsem uw huid kalmeren. 

Kalmeer acneachtige uitslag tijdens de kankerbehandeling 

Hou tijdens de behandelingen uw handen en voeten in de gaten

Sommige kankerbehandelingen maken de kleine bloedvaten in de huid van de handen en voeten kwetsbaarder. Sommige chemotherapieën kunnen hand-voetsyndroom (of palmoplantaire erythrodysesthesie in medische taal) veroorzaken. Het resultaat is roodheid, droogheid, kloven en pijn in de steunzones... Daarom is het belangrijk om de voetzolen en de handpalmen vanaf het begin van de behandeling te hydrateren. En vergeet de gezondheid van uw nagels niet, die worden ook blootgesteld. We vertellen u er alles over. 

Verzorging van handen en voeten tijdens de kankerbehandeling 

av_peau-cancer_dermatologue_examen_peau_boutons_1x1 472x472

Onze antwoorden op uw vragen

De waarheid van de leugen onderscheiden: daar zijn we voor

C’est vrai. Avec certains traitements (certaines molécules de thérapies ciblées et de chimiothérapie) votre peau peut devenir plus sensible aux rayons UV. Il est important de limiter les expositions solaires, de porter des vêtements couvrants et de vous protéger avec une protection solaire d’indice 50+.

C’est faux. Même si vous avez la sensation que la chaleur vous apaise, cet effet n’est que passager. Elle augmente en fait la sécheresse cutanée et réactive l’irritation de la peau. Privilégiez plutôt une douche à une température comprise entre 32 et 34°.

Vrai et faux. Avec certaines molécules, c’est inévitable. En revanche, certains paramètres comme la dose, le rythme d’administration et la susceptibilité individuelle peuvent limiter cette chute. L’utilisation d’un casque réfrigérant aident aussi à prévenir l’alopécie.

Onze oplossingen voor uw huid tijdens de behandeling van kanker

Verzorgingsproducten ontworpen om u te helpen u beter in uw vel te voelen
av_tolerance_control_soothing-skin-recovery-balm_front_40ml_3282770138856
Met zijn smeuïge, ultravoedende en troostende textuur kalmeert de balsem onmiddellijk en houdt hij de hyperreactiviteit van de huid langdurig onder controle. Tolerance CONTROL Balsem met kalmerende en herstellende werking
Terug naar boven