Samenvatting van het dossier

Hormonale acne

Het verschijnt voor het eerst in de puberteit (80%* van de tieners heeft er in verschillende mate last van) en kan op volwassen leeftijd terugkeren of optreden, vooral bij vrouwen. Maar gelukkig kan hormonale acne worden behandeld. Hier zijn enkele belangrijke zaken om het te begrijpen en te kalmeren.

Wat is hormonale acne?

Wat is hormonale acne?

Acne bij zowel meisjes als jongens begint meestal in de puberteit. De oorzaak: hormonale onrust waardoor de huid meer talg gaat produceren. Het kan moeilijk zijn om door de poriën te stromen, de kleine gaatjes die dienen om het af te voeren. De huid wordt dan vet en er kan acne ontstaan in het gezicht, op de rug, op de schouders, in de hals, enz.

Hormonale acne verdwijnt meestal na de puberteit. Maar soms blijft het aanhouden, komt het terug of wordt het uitgelokt op volwassen leeftijd. Er wordt minder over gesproken en toch heeft een kwart van de volwassenen last van hormonale acne, waarvan de overgrote meerderheid vrouwen zijn. 

De verschillende stadia van hormonale acne ?

De verschillende stadia van hormonale acne ?

Er zijn niet één maar verschillende soorten acne, die elkaar opvolgen of samen voorkomen.

De voorwaarde voor acne in de puberteit is dus hyperseborroe, of wanneer de huid onder invloed van hormonen te veel talg produceert. In dit stadium is de huid gewoon vet.

Onder de huid kan zich een micro mee-eter gaan vormen: het teveel aan talg wordt dikker en verandert in een soort hoorntje dat de porie verstopt. Eerst onzichtbaar, dan wordt het een mee-eter die eerst open is (wit puntje) en onder invloed van de oxidatie van de talg in contact met de lucht zwart wordt (zwart puntje). Dit wordt retentionele acne genoemd.

Als het niet behandeld wordt, is de volgende stap ontstekingsacne. Dit is het resultaat van de ontsteking van een puistje door de proliferatie van de bacterie Cutibacterium Acnes De puistjes nemen dan de vorm aan van papels (grote, harde, rode pukkels), soms met daarbovenop pustels (die een etterige vloeistof bevatten).

Ik heb gemerkt dat als ik mijn huid niet regelmatig reinig, elke dag, dat ik dan systematisch puistjes krijg die terugkomen, en ik kan er niets aan doen, en dan is het te laat. Vooral de week voor mijn menstruatie..

Ambre, 16 jaar

Hormonale acne bij mannen en vrouwen

Hormonale acne treft mannen en vrouwen, maar niet op hetzelfde moment of op dezelfde plaatsen.

Bij vrouwen

Menstruatie, zwangerschap, menopauze. De hormonale activiteit van vrouwen schommelt lange tijd en dit is een belangrijke reden waarom hormonale acne blijft bestaan. De puistjes, die nogal ontstekingsgevoelig zijn, verschijnen vaak vlak voor de menstruatie, vooral in het onderste deel van het gezicht (rond de kin en de kaak).

 

Bij mannen

Hoewel mannen in de puberteit niet gespaard blijven van hormonale acne, nemen hun huidproblemen in het algemeen af en verdwijnen ze op volwassen leeftijd omdat hun hormonen zich hebben gestabiliseerd. Wanneer puistjes aanhouden, bevinden ze zich meestal op de rug en in de nek.

 

Welke behandelingen voor hormonale acne?

Welke behandelingen voor hormonale acne?

Zodra u andere mogelijke oorzaken van acne hebt uitgesloten, zoals het gebruik van bepaalde cosmetische producten, is het tijd om actie te ondernemen! Er bestaat een heel arsenaal aan behandelingen voor hormonale acne, zowel bij adolescenten als bij volwassenen. Plaatselijke behandelingen met anti-inflammatoire en antibacteriële eigenschappen, orale antibiotica, hormonale behandelingen. Uw dermatoloog kan u vertellen hoe u uw hormonale acne doeltreffend kunt behandelen en hoe u uw huid dagelijks op de juiste manier kunt verzorgen. 
 

Hoe zit het met de pil? Sommige daarvan zijn goed voor je huid, maar andere kunnen puistjes veroorzaken. Vraag uw gynaecoloog om advies.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Sommige behandelingen die worden voorgeschreven om hormonale acne te behandelen, irriteren en drogen de huid uit. De huid moet dus opnieuw in evenwicht worden gebracht.

Sommige topische behandelingen voor hormonale acne hebben een nadeel: ze bijten de huid af. Daarom moet het met de nodige zorg worden gecompenseerd. Dit begint met een zachte reiniging en verwijdering van make-up met een zeepvrije reinigingscrème. Thermaal water met anti-irriterende eigenschappen kan ook op het gezicht worden verstoven. De huid is ontdaan van resten leidingwater en is klaar voor een verzachtende crème die haar opnieuw comfortabel doet aanvoelen.

De juiste gebaren om hormonale acne te verzachten

De juiste gebaren om hormonale acne te verzachten

Zachtheid, zachtheid, en nog meer zachtheid! Zo kunt u de voorwaarden scheppen om (eindelijk!) van uw hormonale acne af te raken, of u nu een tiener of een volwassene bent. Deze zachtheid uit zich in gebaren (niet te hard wrijven met het watje en de puistjes niet uitknijpen) en in de keuze van de producten die u op de huid aanbrengt. De vermeldingen " niet-comedogeen " of " huid met neiging tot acne " zullen u de weg wijzen.

In hetzelfde gamma

Onze oplossingen voor hormonale acne

Eau Thermale Avène huidverzorgingsproducten ontworpen om u te verzoenen met uw huid

Thermaal Water van Avène Spray

Thermaal Water van Avène Spray

Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

Terug naar boven