Samenvatting van het dossier

Hoe bestrijdt u ernstige acne?

Of u nu een tiener of een volwassene bent, acne kan ernstige vormen aannemen die littekens achterlaten en de levenskwaliteit en het zelfvertrouwen aantasten. Gelukkig kunnen een goede behandeling en een goede dagelijkse hygiëne u helpen deze vorm van acne te bestrijden. En u kunt erop rekenen dat wij al onze tips met u zullen delen.

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

Ernstige acne, welke behandelingen?

De behandeling van acne zal afhangen van verschillende factoren, zoals de ernst, het risico op littekenvorming, de psychosociale gevolgen, enz. Uw dermatoloog zal u kunnen geruststellen en begeleiden. In het geval van matige tot ernstige acne kan een initiële behandeling met een combinatie van een plaatselijke behandeling (benzoylperoxide, retinoïde) en een oraal antibioticum (doxycycline of lymecycline) worden toegepast.

Als moeder lijd ik eronder mijn zoon met zulke letsels te zien op zijn gezicht en rug en ik voel me hulpeloos omdat hij al mijn advies weigert.

Joëlle, 45, moeder van een tiener met zeer ernstige acne

Ernstige acne: focus op isotretinoïne

In geval van ernstige tot zeer ernstige acne, of als andere behandelingen falen, wordt regelmatig isotretinoïne (beter bekend onder de handelsnaam Curacne®, voorheen Roaccutane®) gebruikt. 

De werkingswijze

Oraal toegediende isotretinoïne is een geneesmiddel afgeleid van vitamine A. Het vermindert de talgproductie aanzienlijk. De doeltreffendheid ervan is te danken aan de grote impact op de activiteit van de talgklieren en het blokkeren van de talgproductie. 

Voorzorg nemen

Eerst en vooral is isotretinoïne strikt gecontra-indiceerd bij zwangerschap wegens het risico op misvorming van de foetus. Ten tweede, zoals alle geneesmiddelen, heeft het bijwerkingen. De inname ervan kan dus gepaard gaan met een droge huid en slijmvliezen. Gelukkig kunt u actie ondernemen om uzelf van deze bijwerkingen te verlossen. Maak u geen zorgen, uw dermatoloog zal het onderwerp tijdens uw consultaties bespreken. 

 

Ernstige acne en isotretinoïne: pas uw verzorging aan

Om huidirritatie als gevolg van het gebruik van isotretinoïne te voorkomen, moet u een compenserende verzorging gebruiken. Waarom " compenserend "? Omdat ze de droge huid zal " compenseren " door uw huid te verzachten, te hydrateren en te voeden. Sommige producten (zoals het Cleanance HYDRA-assortiment) werden speciaal ontwikkeld voor de huid die is uitgedroogd en geïrriteerd door geneesmiddelen tegen acne. Dit zal u wat comfort bieden.Isotretinoïne maakt de huidbarrière ook gevoeliger voor uv-licht. Als u zich dus toch aan de zon moet blootstellen, moet u zich meer dan ooit regelmatig insmeren met een vloeibare zonbescherming, factor 50+.

av_acne_soin_visage_1x1

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Zelfs als u onder behandeling bent voor ernstige acne, behoudt u uw dagelijkse routine. 

Uw huid 's morgens en 's avonds reinigen helpt om ze in balans te houden. Geef de voorkeur aan zachte, zeepvrije reinigingsgels die zowel zuiveren als de hydrolipidenfilm in stand houden. 

Anderzijds kan het gebruik van scrubs en maskers tijdens de hele behandelingsperiode, vooral als uw huid bijzonder verzwakt is door bepaalde geneesmiddelen zoals retinoïden, uw opperhuid beschadigen. Geef de voorkeur aan weekmakende huidverzorgingsproducten die de huid intensief hydrateren en de barrièrefunctie van uw huid versterken. En als uw lippen gebarsten zijn, zal het veelvuldige gebruik van een geschikte balsem of een stick deze opnieuw zacht maken.

av_acne_fond-de-teint_1x1

Tegen ernstige acne, de kunst van camouflage

Voor de behandeling van ernstige acne is iets meer geduld nodig, dus in de tussentijd is er niets op tegen om make-up te gebruiken om kleine onvolmaaktheden die u dwarszitten te verdoezelen. Gebruik in dat geval niet-comedogene cosmetische producten voor de gevoelige huid. Een kleine tip: de compacte teintcrèmes " matte finish " zijn het interessantst om van ernstige onzuiverheden te maskeren. En natuurlijk, verwijder altijd uw make-up 's avonds om uw huid gezond te houden.

In hetzelfde gamma

Onze oplossingen om uw huid te verzorgen

Thermaal water van Avène, ontworpen om de uitgedroogde huid door een behandeling met geneesmiddelen opnieuw comfortabel te doen aanvoelen

Cleanance HYDRA Verzachtende Crème

Cleanance HYDRA Verzachtende Crème

Voedt - Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

Thermaal Water van Avène Spray

Thermaal Water van Avène Spray

Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

Terug naar boven