Samenvatting van het dossier

Factoren die de huid gevoeliger maken

Voelt u zich ongemakkelijk wanneer er een koude wind over uw gezicht waait? Voelt uw huid soms warm of jeukerig aan wanneer u een cosmetisch product aanbrengt? Uw huid is gevoelig omdat haar tolerantiedrempel voor bepaalde aanvallen lager is dan gemiddeld. Door de factoren te bepalen die uw huid overgevoelig maken, kunt u haar beter verzorgen.

 

Een natuurlijke gevoeligheid waarmee u rekening moet houden 

Sommige huiden zijn van nature kwetsbaarder. Onder invloed van de aanvallen van het dagelijkse leven, kunnen ze gemakkelijk gedehydrateerd raken. Daarom zijn ze vaak droog. U herkent ze ook aan hun neiging om makkelijk te blozen en aan het ongemak dat soms kan optreden. Deze van nature gevoelige huiden vragen op lange termijn speciale aandacht en verzorging omdat de huidbarrière moet worden versterkt. 

av_peaux-sensibles_irritations-cutanees_visage_1x1 472x472
av_peaux-sensibles_traitement-laser_1x1 472x472

 

Een verzwakte huid door een cosmetisch product of een cosmetische verzorging 

Sommige producten die dagelijks op de huid worden aangebracht, bevatten tientallen bestanddelen. Veel van deze stoffen kunnen door uw huid niet goed worden verdragen. In dit geval kunnen ze ervoor zorgen dat de huid gevoeliger wordt. Cosmetica zijn niet de enige producten die uw huid kunnen aanvallen. Dit is ook het geval met chemische peelings, laserbehandelingen en zelfs sommige acnebehandelingen die te ingrijpend kunnen zijn voor uw gevoelige huid. 

 

Gevoeligheid als gevolg van een huidaandoening 

De gevoeligheid van uw huid kan ook worden verhoogd door een dermatologische aandoening. Veel aandoeningen maken de huid veel gevoeliger voor aanvallen van buitenaf. Sommige, zoals rosacea of atopische dermatitis, gaan heel vaak samen met een gevoelige huid en een verzwakte huidbarrière. En sommige van de behandelingen die worden gebruikt om deze aandoeningen te verzorgen, kunnen helaas hun tol eisen van de huid.

av_peaux-sensibles_rosacee-vasculaire_1x1 472x472

Gevoelige huid

Wat doet een gevoelige huid reageren?

Ongeschikte cosmetica 

Cosmetische producten zijn de belangrijkste oorzaken van ongemak bij een gevoelige huid. De gevoelige huid reageert sneller op mogelijk irriterende en sensibiliserende stoffen die in sommige cosmetische producten zitten. 

Milieu en klimaat 

Koude en lage temperaturen, brandende zon, vervuiling of het dragen van een mondmasker... Uw huid wordt in elk seizoen en op elk moment op de proef gesteld. Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol, omdat zij bij een gevoelige huid ongemak kunnen veroorzaken. Trekkerigheid, tintelingen, maar ook oververhitting: de huid vertoont snel ongemak bij deze dagelijkse aanvallen van buitenaf. 

 

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Die (slechte) gewoonten die de huid doen reageren

Als uw huid gevoelig is, let dan op kleine gewoonten die een onaangenaam gevoel kunnen veroorzaken of zelfs zichtbare verschijnselen op de huid zoals roodheid. Het kan bijvoorbeeld aan uw voeding liggen: een pittig diner of een glas alcohol kunnen een zichtbare huidreactie veroorzaken. Ook uw emoties spelen een rol: een stressaanval, bijvoorbeeld kan intense verhitting of roodheid (blozen) uitlokken. Door deze triggers te identificeren, kunt u ze vermijden en gemakkelijker een huidverzorgingsroutine op touw zetten die is afgestemd op de behoeften van uw huid.

Terug naar boven