Hypergevoeligheid en allergie

Hypergevoeligheid en allergie

Of de huid nu overgevoelig is of gesensibiliseerd werd door een immunologische reactie, aan de behoeften van de huid moet steeds worden tegemoetgekomen door zeer goed verdragen en uiterst milde producten te gebruiken.

De mening van onze arts

Vragen/Antwoorden
 • Een gevoelige huid is een huidtype dat op dezelfde agressieve factoren en in gelijkaardige omstandigheden sneller of sterker reageert dan de normale huid. Dit uit zich in een onaangenaam gevoel (trekkerig, prikkend gevoel, jeuk...) en soms ook in roodheid of uitdroging.

 • Deze zijn complex. De huid is een orgaan dat meerdere functies vervult en daarom kunnen diverse stoornissen de gevoeligheid van de huid accentueren : letsels in de hoornlaag die de barrièrefunctie aantasten, een te sterke doorbloeding die roodheid veroorzaakt ...

 • Zelfs indien de huid gevoelig is, kan de gevoeligheid worden getemperd door producten die slecht verdragen worden te mijden en te vervangen door speciale, goed verdragen producten die meestal ook een sterk hydraterend effect hebben op de hoornlaag.

 • Voor de hygiëne gebruikt u bij voorkeur zeepvrije dermatologische toiletblokjes of zeepvrije reinigers om de huid niet aan te tasten. Wat de verzorgingsproducten betreft, geeft u best de voorkeur aan producten met een minimum aantal bestanddelen om het risico op allergische reacties te beperken.

 • Een gevoelige, overgevoelige en allergische huid worden vaak met elkaar verward.
  Mensen die beweren "allergisch" te zijn, hebben vaak een erg gevoelige of zelfs overgevoelige huid die heel fel reageert op bepaalde producten, lokale geneesmiddelen of dermo-cosmetica die gebruikt worden om hygiënische of verzorgende redenen.
  Een allergie is te wijten aan een immunologische reactie. Ze uit zich in de vorm van rode vlekken en kleine eczeemblaasjes, felle jeuk, zwelling en nattende letseltjes, die soms gepaard gaan met felle jeuk.

 • Uw arts zal u adviseren omtrent de keuze van aangepaste hygiëne- en verzorgingsproducten.
  U geeft het best de voorkeur aan producten die geen bestanddelen bevatten waarvan bekend is dat ze irriterend werken of allergieën kunnen opwekken. Kies dus producten waarvan aan de hand van klinische tests bewezen is dat ze zeer goed verdragen worden.

Hypergevoeligheid en allergie

OVERGEVOELIGHEID EN ALLERGIE


Gevoeligheid, overgevoeligheid, allergie ?

Gevoeligheid of overgevoeligheid ? Een kwestie van mate ... Velen hebben een gevoelige huid, maar in verschillende gradaties.
Het is niettemin belangrijk een onderscheid te maken tussen een gevoelige en een gesensibiliseerde (of allergische) huid.

GEVOELIGE EN OVERGEVOELIGE HUID

 • De gevoelige huid

Dit is een dunne, lichte, vaak een beetje droge huid die snel rood wordt.
Ze prikt, trekt en voelt verhit aan...
De zon is een bekende agressieve factor voor de huid, met name voor de lichte huid.
Kou en wind worden vaak ook slecht verdragen.
Bepaalde dermo-cosmetische of therapeutische producten bevatten ongeschikte substanties :
- hygiëneproducten die irriterende tensioactieve stoffen bevatten,
- producten tegen acne met een zogenaamd mild peelingeffect.

De huid wordt hier niet door gekalmeerd, integendeel: ze wordt door dergelijke ongeschikte producten geweld aangedaan.


Soms reageert de huid overdreven fel op de geringste stoornis ; ze 'verdraagt niets meer' en wordt overgevoelig. Ze prikt, trekt, wordt rood, schilfert en jeukt. In dat geval dient u te kiezen voor producten met een minimum aan bestanddelen.

 • De gesensibiliseerde of allergische huid

Een allergie is te wijten aan een immunologische reactie (op een allergeen).
Ter hoogte van de huid vertaalt dit zich in opvallende klinische symptomen : rode plekken met kleine eczeemblaasjes, felle jeuk, zwelling en nattende letsels die soms nog extra jeuk veroorzaken.
Indien u allergische reacties vertoont, raadpleegt u het best meteen een arts; hij/zij zal met u uitzoeken op welk bestanddeel uw huid reageert door de nodige allergietesten uit te voeren.

Verstuur mail
 • Gepersonaliseerde verzorgingstips
 • Speciale aanbiedingen & wedstrijden
 • Reviews over je favoriete producten

Elke huid heeft erg uiteenlopende behoeften,
vind het Eau Thermale Avène verzorgingsritueel dat het best bij jou past.

Start
 • De producten die wij aanraden om jouw huidproblemen te verhelpen
 • Toegang tot je favoriete producten en reviews
 • Registratie van je aankopen om je trouw te kunnen belonen
Schrijf je nu in

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u