Huidveroudering

Huidveroudering

Enkele rimpels en fijne lijntjes, een minder fluwelige huid en minder stralende teint, huidverslapping... Stuk voor stuk symptomen die aangeven dat de tijd niet stil blijft staan …

De mening van onze arts

Vragen/Antwoorden
 • Er zijn twee belangrijke categorieën :

  1 - Retinoïden, dit zijn vitamine A-derivaten

  • Binnen de groep van de retinoïden zijn er topische geneesmiddelen die door uw arts voorgeschreven dienen te worden.
  • Andere, zoals bijvoorbeeld retinaldehyde, hebben het statuut van "dermo-cosmetisch" product en kunnen zonder voorschrift verkregen worden.

  Doordat retinaldehyde op fysiologische wijze en in functie van de behoeften van de huid in actieve vitamine A wordt omgezet, heeft het een diepgaand effect op het celmetabolisme dat opnieuw aangewakkerd wordt, en een oppervlakkig effect dat de teint opnieuw doet stralen.

  2 - Hyaluronzuur

  Het belangrijkste bestanddeel van de huid, dat wordt aangemaakt door cellen in de epidermis (keratinocyten) en in de dermis (fibroblasten). De aanmaak van deze stof neemt met de jaren af. De ondersteunende functie van hyaluronzuur is echter van essentieel belang : ze staat immers in voor de soepelheid, de elasticiteit en het hydratatieniveau van de huid.

  Tegenwoordig bestaan er dermo-cosmetische verzorgingsproducten die dit tekort kunnen verdoezelen door het hyaluronzuurgehalte in de huid op te voeren.

 • De voornaamste technieken zijn :

  - Peelings met wisselende diepte
  - Dermabrasio met behulp van een laser, ook hiervoor bestaan verschillende technieken
  - Blootstelling aan diverse soorten licht, al dan niet via laser
  - Injecties met producten die rimpels opvullen : collageen of hyaluronzuur
  - Injecties met botulinetoxine voor diepe uitdrukkingsrimpels van musculaire oorsprong
  - Esthetische chirurgie : in bepaalde gevallen is een lift van gelaat of hals, of een correctie van de oogleden (blefaroplastie) gerechtvaardigd

  De beslissing om één van deze technieken te gebruiken, berust op een persoonlijk onderzoek. Niet alle vormen van veroudering zijn dezelfde, niet alle verwachtingen zijn identiek, niet alle behoeften zijn te vergelijken

 • Tijdens de menopauze maken de eierstokken geen stoffen meer vrij die een positief effect hebben op de dikte en strakheid van de huid, zoals bijvoorbeeld oestrogeen.

  Daarom is de menopauze ook een factor die huidveroudering beïnvloedt. Het is echter wel een minder belangrijke factor dan blootstelling aan de zon.

 • Er kon worden aangetoond dat bij rokers huidveranderingen voorkomen die het huidverouderingsproces versnellen: rimpels, het vergelen van de teint (weer een reden om te stoppen met roken of er gewoon niet mee te beginnen).

 • Van diverse voedingssupplementen die vitaminen, aminozuren of oligo-elementen bevatten, wordt beweerd dat ze huidveroudering tegengaan.

  Dit zou meestal gebeuren via een mogelijk beschermend effect tegen vrije radicalen.

 • Ja, het is onmogelijk om op de leeftijd van 60 jaar nog dezelfde huid te hebben als toen men 20 was.

  Alle eerder aangehaalde maatregelen maken het echter wel mogelijk de effecten van huidveroudering te corrigeren, met name die gevolgen die te wijten zijn aan blootstelling aan de zon.

  U mag dus blijven glimlachen, wat op zich ook een uitstekend middel is om veroudering tegen te gaan.

 • Mettertijd gaat de huidstructuur erop achteruit. Daardoor raakt ze sneller gedehydrateerd en is ze kwetsbaarder en minder bestand tegen agressieve omgevingsfactoren (klimaat, vervuiling, ongeschikte cosmetica ...).

  Het is dus zeker zinvol de huid regelmatig te hydrateren met aangepaste dermo-cosmetische verzorgingsproducten die het herstel van de ontoereikende beschermende hydrolipidenfilm bevorderen.

Huidveroudering

De huid veroudert…


WAAROM ?

INTRINSIEKE HUIDVEROUDERING
Genetisch bepaald, het gaat om een natuurlijk proces dat veroorzaakt wordt door een trage aftakeling van de huidweefsels en te wijten is aan het genetisch erfgoed van ieder van ons.
Het is de « biologische klok » die niet voor iedereen even snel tikt…

EXTRINSIEKE HUIDVEROUDERING

Wordt beïnvloed door diverse omgevingsgebonden factoren, zoals blootstelling aan de zon, vervuiling, stress, roken, enz.
De voornaamste factoren:


• De zon en de UV-stralen: huidveroudering onder invloed van de zon is een vroegtijdige vorm van huidveroudering die veroorzaakt wordt door herhaaldelijke blootstelling aan UV-stralen (zon of artificiële bronnen), die zowel een oppervlakkig als een diepgaand permanent effect kunnen hebben.

• De omgeving: vervuilende stoffen in de lucht maken de beschermende hydrolipidenfilm van de huid kwetsbaarder en genereren vrije radicalen die een krachtige oxiderende werking hebben en het huidverouderingsproces bevorderen. Het schadelijk effect van dergelijke stoffen is op korte termijn voor de hand liggend, maar is ook op lange termijn zeker niet te verwaarlozen aangezien men vaak herhaaldelijk in contact komt met deze op het eerste zicht iets minder intens vervuilende stoffen. 

• Levenswijze: roken, stress, overmatige alcoholconsumptie, een onevenwichtige voeding… Indien men slechte levensgewoonten hanteert, is de huid minder levenskrachtig en straalt ze minder. Zo trekt de huid krampachtig samen onder invloed van stress of vermoeidheid, waardoor de spieren steeds samentrekken en groeven en rimpels verschijnen. Door uitputting of een ontoereikende dagelijkse inname van voedingsstoffen, gaan de cellen uit de reserves van de dermis putten om zich te voeden en de situatie meester te blijven: de huid ervaart een tekort aan essentiële elementen: vitamines, oligo-elementen, essentiële vetzuren…HOE ?

WAT ZICHTBAAR IS…  EN WAT FEITELIJK GEBEURT…


De tekenen van de tand des tijds blijven niet heel ons leven identiek, ze evolueren.• De eerste tekenen van huidveroudering verschijnen: rimpels en fijne lijntjes, een vale teint en een minder soepele huid.
Deze elementen zijn te wijten aan een vertraagd metabolisme van de huidcellen en aan herhaaldelijke aanvallen door vrije radicalen: oxiderende bestanddelen, onder meer als gevolg van blootstelling aan UV-stralen.


• Vervolgens worden rimpels dieper tot er echt diepe groeven ontstaan en de huid aan stevigheid inboet.
Deze merktekens van de tand des tijds zijn voornamelijk te wijten aan het schaarser worden van de collageenvezels en van het basisbestanddeel van de dermis, namelijk hyaluronzuur.


• Uiteindelijk is de huid minder compact, levenskrachtig en comfortabel.
Met de jaren worden de essentiële bestanddelen van de huid ook minder snel aangemaakt:
- Hyaluronzuur en collageen, moleculen die van essentieel belang zijn voor het steunweefsel van de huid, worden zeldzamer. De huidstructuur is kwetsbaarder, minder compact en verslapt.
- Deze symptomen gaan hand in hand met uitdroging van de huid aangezien de natuurlijke, huideigen aanmaak van lipiden ook vertraging oploopt.


Preventie: van onmiskenbaar belang!


We kunnen de tijd niet trager voorbij laten gaan en kunnen stresserende gebeurtenissen niet altijd uit ons leven weren, maar kunnen wel inwerken op huidveroudering onder invloed van UV-stralen, die verantwoordelijk zijn voor 90% van het huidverouderingsproces.
Eigenlijk moet men al tijdens de eerste levensjaren waakzaam zijn en overdreven blootstelling aan de zon vermijden. Maar het is nooit te laat om goede gewoonten aan te nemen.

Preventie van huidveroudering onder invloed van de zon steunt op UV-bescherming en op een voortdurende waakzaamheid wanneer men zich aan de zon blootstelt: vermijd blootstelling wanneer de zon het felst is, draag beschermende kleding, een hoedje en een zonnebril (gehomologeerd), en gebruik zonneproducten met een hoge beschermingsfactor.
Vergeet natuurlijk ook niet dat kinderen jonger dan 3 jaar NOOIT rechtstreeks blootgesteld mogen worden aan de zon.
Verstuur mail
 • Gepersonaliseerde verzorgingstips
 • Speciale aanbiedingen & wedstrijden
 • Reviews over je favoriete producten

Elke huid heeft erg uiteenlopende behoeften,
vind het Eau Thermale Avène verzorgingsritueel dat het best bij jou past.

Start
 • De producten die wij aanraden om jouw huidproblemen te verhelpen
 • Toegang tot je favoriete producten en reviews
 • Registratie van je aankopen om je trouw te kunnen belonen
Schrijf je nu in

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u