Schriftjes van onze experts

Huidveroudering

Huidveroudering

Enkele rimpels en fijne lijntjes, een minder fluwelige huid en minder stralende teint, huidverslapping... Stuk voor stuk symptomen die aangeven dat de tijd niet stil blijft staan …

Enkele rimpels en fijne lijntjes, een minder fluwelige huid en minder stralende teint, huidverslapping... Stuk voor stuk symptomen die aangeven dat de tijd niet stil blijft staan …

The brand Eau thermale Avène

De huid veroudert…

WAAROM ?

INTRINSIEKE HUIDVEROUDERING

Genetisch bepaald, het gaat om een natuurlijk proces dat veroorzaakt wordt door een trage aftakeling van de huidweefsels en te wijten is aan het genetisch erfgoed van ieder van ons.
Het is de « biologische klok » die niet voor iedereen even snel tikt…


EXTRINSIEKE HUIDVEROUDERING

Wordt beïnvloed door diverse omgevingsgebonden factoren, zoals blootstelling aan de zon, vervuiling, stress, roken, enz.


De voornaamste factoren:
• De zon en de UV-stralen: huidveroudering onder invloed van de zon is een vroegtijdige vorm van huidveroudering die veroorzaakt wordt door herhaaldelijke blootstelling aan UV-stralen (zon of artificiële bronnen), die zowel een oppervlakkig als een diepgaand permanent effect kunnen hebben.

• De omgeving: vervuilende stoffen in de lucht maken de beschermende hydrolipidenfilm van de huid kwetsbaarder en genereren vrije radicalen die een krachtige oxiderende werking hebben en het huidverouderingsproces bevorderen. Het schadelijk effect van dergelijke stoffen is op korte termijn voor de hand liggend, maar is ook op lange termijn zeker niet te verwaarlozen aangezien men vaak herhaaldelijk in contact komt met deze op het eerste zicht iets minder intens vervuilende stoffen. 

• Levenswijze: roken, stress, overmatige alcoholconsumptie, een onevenwichtige voeding… Indien men slechte levensgewoonten hanteert, is de huid minder levenskrachtig en straalt ze minder. Zo trekt de huid krampachtig samen onder invloed van stress of vermoeidheid, waardoor de spieren steeds samentrekken en groeven en rimpels verschijnen. Door uitputting of een ontoereikende dagelijkse inname van voedingsstoffen, gaan de cellen uit de reserves van de dermis putten om zich te voeden en de situatie meester te blijven: de huid ervaart een tekort aan essentiële elementen: vitamines, oligo-elementen, essentiële vetzuren…

 
HOE ?

WAT ZICHTBAAR IS…  EN WAT FEITELIJK GEBEURT…
De tekenen van de tand des tijds blijven niet heel ons leven identiek, ze evolueren.


• De eerste tekenen van huidveroudering verschijnen: rimpels en fijne lijntjes, een vale teint en een minder soepele huid.
Deze elementen zijn te wijten aan een vertraagd metabolisme van de huidcellen en aan herhaaldelijke aanvallen door vrije radicalen: oxiderende bestanddelen, onder meer als gevolg van blootstelling aan UV-stralen.

• Vervolgens worden rimpels dieper tot er echt diepe groeven ontstaan en de huid aan stevigheid inboet.
Deze merktekens van de tand des tijds zijn voornamelijk te wijten aan het schaarser worden van de collageenvezels en van het basisbestanddeel van de dermis, namelijk hyaluronzuur.

• Uiteindelijk is de huid minder compact, levenskrachtig en comfortabel.
Met de jaren worden de essentiële bestanddelen van de huid ook minder snel aangemaakt:
- Hyaluronzuur en collageen, moleculen die van essentieel belang zijn voor het steunweefsel van de huid, worden zeldzamer. De huidstructuur is kwetsbaarder, minder compact en verslapt.
- Deze symptomen gaan hand in hand met uitdroging van de huid aangezien de natuurlijke, huideigen aanmaak van lipiden ook vertraging oploopt.

Preventie: van onmiskenbaar belang!
We kunnen de tijd niet trager voorbij laten gaan en kunnen stresserende gebeurtenissen niet altijd uit ons leven weren, maar kunnen wel inwerken op huidveroudering onder invloed van UV-stralen, die verantwoordelijk zijn voor 90% van het huidverouderingsproces.
Eigenlijk moet men al tijdens de eerste levensjaren waakzaam zijn en overdreven blootstelling aan de zon vermijden. Maar het is nooit te laat om goede gewoonten aan te nemen.

Preventie van huidveroudering onder invloed van de zon steunt op UV-bescherming en op een voortdurende waakzaamheid wanneer men zich aan de zon blootstelt: vermijd blootstelling wanneer de zon het felst is, draag beschermende kleding, een hoedje en een zonnebril (gehomologeerd), en gebruik zonneproducten met een hoge beschermingsfactor.
Vergeet natuurlijk ook niet dat kinderen jonger dan 3 jaar NOOIT rechtstreeks blootgesteld mogen worden aan de zon.

Questions

Carnets experts

Verstuur mail

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

You can't post more than one comment on a product

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.