Eau Thermale Avène beantwoordt uw vragen
Huid en kanker

Huid en kanker

Eau Thermale Avène beantwoordt uw vragen

Wanneer de huid gevoelig is geworden door oncologische behandelingen, wanneer ze reactiever wordt, hoe kan ze dan dagelijks beter verzorgd worden? Hoe moet ze verzorgd worden? Welke soort hygiëne toepassen? Droge huid, huidirritatie of huidletsels, hoe de nadelige effecten van kankerbehandelingen op de huid te verminderen en te verlichten.
Advies van Dr. Ariadna Ortiz-Brugués, dermatoloog en medisch directeur van Eau Thermale Avèneen Joëlle Nonni, verantwoordelijke voor de educatieve workshops over huidgezondheid in het kuuroord van Avène

Uw vragen

Huid en kanker

De behandeling maakt de huid gevoelig. Meestal veroorzaakt het een eenvoudige uitdroging van de huid: de huid voelt ruw aan en heeft kleine schilfertjes die eraf vallen als roos. Wanneer deze " xerose " meer uitgesproken is, barst de huid van de benen en ontstaan er barsten of kloofjes op de vingers en de hielen. Deze verschijnselen kunnen ook gepaard gaan met een gevoel van onbehagen, jeuk en trekkerigheid van de huid.

Kies verzorgingsproducten voor de droge huid die de barrièrefunctie van de huid kunnen herstellen. Idealiter wordt een weekmakend middel ten minste een- of tweemaal per dag op het gezicht en het lichaam aangebracht. Op het gezicht brengt u de verzorging met de vingertoppen aan, van het midden van het gezicht naar de contouren toe. Op het lichaam brengt u deze aan door deze licht in te masseren met het volledige handoppervlak. Het weekmakend middel wordt het best in een dunne laag op een licht vochtige huid aangebracht. Doe dit bijvoorbeeld wanneer u uit de douche of uit bad komt.

Geef de voorkeur aan zeepvrije dermatologische repen of aangepaste wasoliën of -gels die de huid vet maken en de pH-waarde ervan respecteren. Gebruik geen washandjes, sponzen of douchebloemen, die de gevoelige huid kunnen irriteren. Vermijd wrijven wanneer u zich afdroogt, het is beter zachtjes te deppen.

Te warm water maakt de huid droger en maakt de huid opnieuw geïrriteerd. Neem in plaats daarvan elke dag een douche van 5 minuten met een temperatuur tussen 32 en 34 °C.

Dit zijn symptomen, variërend van eenvoudige roodheid tot ernstige brandwonden met verzwering, die op de bestraalde huid kunnen voorkomen. Bestraling in combinatie met bepaalde chemotherapieën maakt de huid namelijk zeer kwetsbaar en gevoelig voor trauma's, zelfs verschillende maanden en jaren na het einde van de behandeling. De bestraalde huid moet dus langdurig worden opgevolgd.

Breng geen vet product aan in de vier uur voor de sessie. Anderzijds heeft een studie aangetoond dat tweemaal daags aanbrengen van een weekmakend middel op de betrokken zone het mogelijk zou maken de bijwerkingen van deze behandeling beter te verdragen*. Hydrateer uw huid dus zorgvuldig na de bestraling en om de dag.

Het hand-voetsyndroom uit zich door het verschijnen van soms intense roodheid, verdikkingen, barsten, kloven en pijn rond de steunzones. Daarom is het belangrijk de voetzolen en de handpalmen bij het begin van de behandeling te hydrateren, aangezien deze ledematen zeer gevoelig zijn. Vermijd lange wandelingen en draag katoenen sokken. Trek katoenen handschoenen aan voor alledaagse activiteiten, en geschikte handschoenen voor huishoudelijk werk, tuinieren en doe-het-zelf. Het is raadzaam om uw nagels kort te houden, maar niet te kort, en geen manicure te doen of kunstnagels te dragen Raadpleeg zo nodig een pedicure-podoloog.

Sommige therapieën kunnen huiduitslag veroorzaken, vooral in de eerste weken van de behandeling. Deze letsels bevinden zich meestal op het gezicht, de hoofdhuid, het midden van de rug en de borst. Ze kunnen jeuken, een pijnlijk branderig gevoel geven of geïnfecteerd raken. Om het risico op littekenvorming te voorkomen, moet u scrubben of andere manipulatie van de letsels vermijden. Zodra de eerste puistjes en roodheid verschijnen, kunt u het risico op bacteriële woekering beperken met een op koper-zink gebaseerde uitdrogende crème of lotion.

Medische make-up kan de huid een " gezonde gloed " en een glans geven. Deze kan ook worden gebruikt om roodheid, littekens, donkere kringen te verbergen of om de wenkbrauwen bij te tekenen. Het kuuroord van Avène organiseert ook make-upworkshops waarbij veel advies wordt gegeven. Verenigingen zoals Tout le monde contre le cancer, bieden als onderdeel van hun Pink Escape initiatief ook behandelingen aan.

Dagelijkse bescherming, ongeacht de geplande activiteit, is van essentieel belang. Vermijd zoveel mogelijk blootstelling van uw huid, zelfs in matig zonlicht, aangezien sommige behandelingen de lichtgevoeligheid van de huid verhogen. Dit verhoogt het risico op zonnebrand en zelfs verbranding, en zelfs een korte blootstelling kan blijvende donkere vlekken veroorzaken. Voorzie altijd beschermende kledij, een hoed en een zonnebril. Gebruik een crème met een hoge uv-beschermingsfactor (SPF 50+), samengesteld om het risico op allergische reacties tot een minimum te beperken, zonder parfum, bestand tegen water en transpiratie.Breng hem om de 2 uur opnieuw aan

Terug naar boven