Eau Thermale Avène beantwoordt uw vragen
Huid en eczeem

Huid en eczeem

Eau Thermale Avène beantwoordt uw vragen

Als de huid jeukt, ontregeld is, pijn veroorzaakt, hoe kan ze dan gekalmeerd worden? Hoe verlichting brengen? 10 Vragen aan Dr. Ariadna Ortiz-Brugués, dermatoloog en medisch directeur van Eau Thermale Avèneen Joëlle Nonni, verantwoordelijke voor de educatieve workshops over huidgezondheid in het kuuroord van Avène.

Uw vragen

Dit is waarschijnlijk het geval voor atopisch eczeem, een ontstekingsziekte van de huid die gewoonlijk in de vroege kinderjaren begint. Het lijkt erop dat deze dermatitis in verband wordt gebracht met een genetische aanleg die de huidbarrière aantast. Doordat de huid meer doorlaatbaar wordt, kunnen verschillende allergenen uit de omgeving gemakkelijker het lichaam binnendringen, waardoor het immuunsysteem overreageert. Maar er is nog een ander soort eczeem contacteczeem of contactdermatitis, dat optreedt bij afwezigheid van een gunstige genetische achtergrond en zich uit wanneer de huid in direct contact komt met een specifieke allergene stof.

Atopisch eczeem en contacteczeem vertonen min of meer dezelfde soorten huidletsels: roodheid, irritatie, droge huid (xerose), intense jeuk, soms lekkend vocht. Maar in tegenstelling tot contacteczeem wordt atopisch eczeem niet uitgelokt door één bepaald, gewoonlijk identificeerbaar product, maar door verschillende omgevings- en endogene factoren. Het is een chronische ziekte die in opstoten verloopt.

Atopisch eczeem betekent niet noodzakelijk allergieën, maar het gaat vaak gepaard met een allergische achtergrond en dus een verhoogd risico op voedselallergieën, allergische rhinitis of bindvliesontsteking. Daarom verdient het de voorkeur allergene omgevingen (stof, veren, haren van huisdieren, enz.) te vermijden.

De behandeling van eczeem is sterk gereglementeerd en de therapeutische oplossingen variëren naar gelang van de ernst van de symptomen: droogheid, roodheid, jeuk, schilfering ... In ieder geval is het dagelijks aanbrengen van een weekmakend product de eerste verzorging die bij atopisch eczeem moet worden gegeven. Het vermindert intense droogheid van de huid en kalmeert het gevoel van jeuk. In geval van een aanval blijft het voorschrijven van dermocorticoïden de standaardbehandeling voor de ontsteking.

Eczeem is een huidaandoening die vaak te wijten is aan verschillende factoren. Maar angst en spanning kunnen de oorzaak en trigger zijn van aanvallen en jeuk. Doe meer aan lichaamsbeweging aan als u kunt, lezen, muziek, buikademhaling, enz. Doe aan ontspanning en activiteiten die bij u passen.

De dagelijkse verzorging kan na verloop van tijd vervelend worden, vooral als de toestand van de huid verbetert. Het is echter belangrijk om vol te houden. De huid hydrateren blijft één van de eenvoudigste en doeltreffendste methoden om de barrièrefunctie te versterken en zo de droogheid te verminderen en de aanvallen te spreiden.

Het is moeilijk om ons ervan bewust te zijn dat we krabben en daarnaast is het moeilijk te weerstaan. Daarom is het belangrijk deze momenten te herkennen en geschikte alternatieven te vinden. Er zijn een paar trucjes om de aandacht af te leiden: houd de handen bezig, krab aan een voorwerp zoals kleine balletjes met textuur voor de allerkleinsten, speel met de vingers, krab aan de klittenbandzijde die op een knuffeldier is genaaid of aan de kraszones van pyjama's. En om schrammen te voorkomen, kunnen korte vingernagels en katoenen of zijden handschoenen (als dat wordt verdragen) voor de nacht ook een oplossing zijn, en kunnen het poppen worden voor de kinderen.

Baden heeft vele voordelen: het reinigt, ontspant en bereidt de huid voor op het aanbrengen van weekmakende producten. Maar verminder de frequentie en beperk de duur tot maximaal 10 minuten. Omdat hard, kalkhoudend water de huid uitdroogt en daardoor irritatie en jeuk in de hand werkt. Kies dagelijks voor een snelle douche van 5 minuten. De watertemperatuur mag niet hoger zijn dan 34 °C om reactivering van ontstekingen te voorkomen. Droog u af door zachtjes met een handdoek te deppen, zodat het jeukgevoel niet opnieuw de kop opsteekt.

De kou kan de jeuk effectief verzachten. U kunt diepvrieserwten gebruiken die u bewaart in een gepersonaliseerde zak, een koeltas of steentjes die u in de koelkast bewaart, op voorwaarde dat u ze niet rechtstreeks op de huid legt, vooral als die al letsels heeft. Het dagelijks aanbrengen van kompressen met thermaal water op de te verlichten zones is ook zeer doeltreffend en een moment om even te ontspannen.

Breng een hydraterende crème aan zoals een balsem voordat u naar bed gaat - en houd een weekmakend middel en een verstuiver met thermaal water bij de hand. Zorg voor een ontspannen sfeer, bijvoorbeeld met gedimde verlichting en zachte muziek. Bedek u niet te veel en houd de kamer op een temperatuur van 18 °C.

Terug naar boven