Schriftjes van onze experts

Onvolmaakte teint

Onvolmaakte teint

Een litteken, een puistje, een geboortevlek, een vlekkerige teint... allemaal onvolmaaktheden die kunnen worden gecorrigeerd of gecamoufleerd met behulp van aangepaste corrigerende verzorgingsproducten.

Ongeacht uw huidtype zijn er factoren die een overdreven gevoeligheid van de huid kunnen uitlokken of bevorderen : uw huid reageert fel, daar waar u het liever niet zou zien...

The brand Eau thermale Avène

De verschillende aspecten van een onvolmaakte teint

Onvolmaaktheden van de huid zijn heel divers en zien er heel verschillend uit. Bepaalde onvolmaaktheden zijn aangeboren. Men noemt ze dan ook geboortevlekken. Ze kunnen weinig gepigmenteerd en dus lichtgekleurd zijn, of een koffie-met-melkkleur hebben, of ze kunnen ook rood zijn (angiomen).Bij andere onvolmaaktheden gaat het om verworven dermatosen:

De goedaardige, maar ontsierende witte vlekken bij vitiligo (lokaal verdwijnen van het huidpigment) vallen vooral op bij een getaande huid.
Bruine vlekken zijn dan weer te wijten aan overdosis zon. Ze komen vaker voor tijdens de zwangerschap, vandaar ook de naam zwangerschapsmasker, maar kunnen ook bij niet-zwangere vrouwen en soms zelfs bij mannen ontstaan.
Bepaalde huidaandoeningen ter hoogte van het gelaat (couperose, rosacea...) kunnen weliswaar verbeteren dankzij een specifieke behandeling, echter zonder daarmee volledig te verdwijnen.
Acne komt heel vaak voor en verdient dan ook een afzonderlijke vermelding. Het gebeurt vaak dat bepaalde acnepuistjes langdurige restletsels achterlaten, vooral als het grote of diepe puistjes zijn of wanneer er onophoudelijk aan geprutst wordt.
Alle ingrepen uit de dermatologische chirurgie of de plastische chirurgie die toegepast worden op het gelaat kunnen gevolgd worden door een moeilijke periode waarin de wondheling nog niet helemaal voltooid is. Ook deze tijdelijke onvolmaaktheden verdienen de nodige aandacht.
Ten slotte zijn er bepaalde ernstigere huidaandoeningen (ichtyosis, ernstige brandwonden ...) waarvoor corrigerende make-up vereist is.

De belangrijkste preventieve maatregelen
Dermatologen proberen er steeds voor te zorgen dat u in al deze situaties toch kunt genieten van de beste verzorgingsproducten, die zowel preventief als genezend werken. De uitdrukking voorkomen is beter dan genezen geldt namelijk vooral voor onvolmaaktheden in het gelaat.

De voornaamste preventieve maatregelen zijn :
in de eerste plaats een vroegtijdige en doeltreffende behandeling van inflammatoire huidaandoeningen;
vervolgens is ook een goede UV-bescherming belangrijk. De meeste pigmentvlekken worden ofwel uitgelokt ofwel verergerd door de zon. Een correcte UV-bescherming is dan ook een goede garantie tegen vlekken. Kies voor producten met een hoge beschermingsfactor, die een breed stralenspectrum dekken en waarvan de galenische vorm goed is aangepast aan de huid en een goede remanentie biedt.

Vermijd wonden
Het is niet altijd makkelijk, maar men moet er op zijn minst voor zorgen dat er geen nieuwe wonden ontstaan als gevolg van eindeloos prutsen aan de huid.
Of het nu gaat om jeuk of tics, zodra onze nagels in de buurt van onze huid komen, bestaat er een groot risico op blijvende letsels.

Littekens, opgelet !

Wanneer een wond gehecht moet worden of een letseltje weggehaald, is het belangrijk dat dit gebeurt volgens de regels van de dermatologische chirurgie, opdat de vaak onvermijdelijke littekens zo min mogelijk zouden opvallen.
Ondanks al deze voorzorgen gebeurt het toch dat onvolmaaktheden niet konden voorkomen worden of onvoldoende behandeld werden met de middelen die we tegenwoordig voorhanden hebben.
Met name in deze gevallen is corrigerende make-up een heel interessant hulpmiddel.

Dermo-cosmetische verzorgingsproducten
Goed verdragen verzorgingsproducten : goed verdragen hygiëne- en verzorgingsproducten helpen irritatie te beperken als gevolg van overgevoeligheid of allergie op bestanddelen die vaak in cosmetica verwerkt worden.

Dermatologische make-up : corrigerende make-up is een belangrijk hulpmiddel in het arsenaal van de dermatoloog. Of het nu gaat om een situatie van voorbijgaande aard (na dermatologische chirurgie) of om permanente onvolmaaktheden, met de juiste make-uptechniek kan men werkelijk verrassende resultaten boeken.

Middelen om te camoufleren zijn geschikt bij :

dermatologische aandoeningen zoals angiomen, vitiligo, eczeem, psoriasis, couperose, rosacea, acne en acnelittekens, seborroe en chloasma;
na dermatologische ingrepen zoals laserbehandeling, dermabrasio, injectie van fillers, peelings;
na chirurgische ingrepen zoals een facelift, blefaroplastie, rinoplastie ...
Bij het corrigeren van onvolmaaktheden worden de volgende basisprincipes gehanteerd :
Het over elkaar aanbrengen van 2 complementaire kleuren uit de kleurencirkel neutraliseert onvolmaaktheden van de huid.

- Groen neutraliseert rood (couperose, littekens, angiomen...).
- Geel neutraliseert paars (blauwachtige kringen onder de ogen, spataders,...).
- Bruin verbergt wit.

Lichte make-up haalt dieper gelegen delen naar de voorgrond, terwijl donkere make-up meer diepte geeft.
Door met deze contrasten te spelen, kan men de gelaatsvorm corrigeren, littekens en putjes doen vervagen en verkleuringen verbergen.
Wit werkt licht egaliserend en trekt het licht naar zich toe.

De 5 stappen om met make-up een natuurlijk effect te bekomen :
1 - De huid voorzichtig reinigen,
2 - Een aan het huidtype en de gevoeligheidsgraad van de huid aangepaste make-upbasis aanbrengen,
3 - Onvolmaaktheden camoufleren met de gekleurde Correctiesticks (groen of geel, naargelang de kleur van de onvolmaaktheid in kwestie),
4 - De teint egaliseren met een vloeibare of compacte foundation,
5 - De make-up fixeren met behulp van poeders.
 

Questions

Carnets experts

Verstuur mail

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

You can't post more than one comment on a product

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.