Schriftjes van onze experts

Hyperkeratose

Hyperkeratose

Hyperkeratose is een verdikking van het meest oppervlakkige deel van de epidermis.

Ongeacht uw huidtype zijn er factoren die een overdreven gevoeligheid van de huid kunnen uitlokken of bevorderen : uw huid reageert fel, daar waar u het liever niet zou zien...

The brand Eau thermale Avène

Wat is hyperkeratose precies ?

Hyperkeratose is een verdikking van de hoornlaag, het meest oppervlakkige deel van de epidermis. Op dit niveau bevatten de cellen bijna uitsluitend keratine, een proteïne die de cellen droog en stug maakt. In bepaalde situaties is er sprake van een abnormale keratinestapeling, waardoor er als het ware kleine droge korstvormige huideilandjes ontstaan.

IN WELKE OMSTANDIGHEDEN KOMT HYPERKERATOSE VOOR?

Hyperkeratose is in de eerste plaats een wisselend fysiologisch verschijnsel met als doel de epidermis sterker te maken door de productiesnelheid van cellen met een hoog keratinegehalte op te voeren. Zo ontstaat er bijna vanzelf een verdikking van de voetzolen door op blote voeten te lopen, of een verdikking van de handpalmen door intensieve handenarbeid. Dit fenomeen heeft uiteraard een beschermend effect, maar beperkt het comfort van de huid, doordat de huid ruwer en stugger wordt en er zich kloofjes ontwikkelen.


Bij beperkte fysieke hinder (als gevolg van herhaalde wrijving of voortdurende druk op dezelfde plek) ontstaan er eeltplekken. Het meest voorkomende aspect is dat van eeltplekken als gevolg van voortdurende druk op de voetzolen. Doordat een heel klein huidoppervlak aan grote druk wordt blootgesteld, gaat het pijnlijk aanvoelen, alsof er een steentje of iets dergelijks op de huid drukt.

 
Psoriasis is dan weer een dermatologische aandoening waarbij haast continu hyperkeratotische zones ontstaan. De voor deze aandoening kenmerkende plekken zijn aanvankelijk rood en worden vervolgens met dikke, compacte schilfers overdekt, waardoor ze er schubbig uit gaan zien. De daardoor ontstane korst is vaak erg ontsierend en voelt bijzonder oncomfortabel aan. Bovendien kunnen geneesmiddelen tegen psoriasis maar moeilijk door de verdikte huid dringen.


HOE KAN HYPERKERATOSE BEHANDELD WORDEN?

Bij een voor de hand liggende fysische oorzaak (wrijving, drukpunten) moet in de eerste plaats het onderliggende probleem aangepakt worden.
De hyperkeratose zelf kan verholpen worden door hydraterende en emolliërende producten te gebruiken die verrijkt werden met actieve bestanddelen die de keratinelagen losweken. Ureum en salicylzuur zijn de voornaamste keratolytische bestanddelen. Afhankelijk van de dikte en de plaats van de hyperkeratose en van de onderliggende oorzaak worden deze stoffen in verschillende concentraties in rijke texturen verwerkt.
Voor de behandeling van psoriasis kunnen de letsels door gebruik van keratolytische stoffen als het ware worden “afgeschraapt”. Eens de hyperkeratose verwijderd is, kan men overstappen op dermocorticosteroïden of vitamine D-analogen.

Questions

Carnets experts

Verstuur mail

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

You can't post more than one comment on a product

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.