Droge huid

Droge huid

Bepaalde klimatologische of mechanische omstandigheden, overgevoeligheid voor bepaalde producten… zijn factoren die mede verantwoordelijk zijn voor het uitdrogen van de huid.

De mening van onze arts

Vragen/Antwoorden
 • • De "gewone" droge huid
  komt het meest voor en kent verschillende oorzaken : leeftijd (dit is met name het geval ter hoogte van armen en benen), weersomstandigheden (droge winterkou, wind en zon), hygiëneproducten die te agressieve reinigende tensioactieve stoffen bevatten ...
  • De pathologisch droge huid
  Het is in dit geval belangrijk eerst een nauwkeurige diagnose te stellen, al was het maar om een geïsoleerd huidprobleem gewoonweg te corrigeren (door agressieve hygiëneproducten weg te laten en een hydraterende crème te gebruiken). Uw dermatoloog zal u vervolgens een behandeling voorstellen in functie van de droogtegraad van uw huid. 

 • Ja, maar dat is niet alles : de oppervlakkige epidermislaag kan niet opnieuw van voldoende vocht voorzien worden enkel en alleen door water te drinken of de huid te bevochtigen. Lipiden (vetten) zijn eveneens onontbeerlijk om het vocht vast te houden.

 • Ja. Blootstelling aan de zon (verbranden) is een aanval op de huid. De epidermis reageert hierop door meer pigment aan te maken (zo worden we bruin) en dikker te worden. Een droge huid is in dat geval van voorbijgaande aard en wordt veroorzaakt door een toegenomen vochtverlies en het dikker worden van de huid.

 • Ja. Bepaalde soorten kraantjeswater bevatten vrij veel kalk : dit is wat men "hard" water noemt. Hard leidingwater kan het uitdrogende effect van bepaalde hygiëneproducten versterken
  Hard water kan met behulp van speciale toestellen worden verzacht. Het effect van hard water kan ook worden gecompenseerd door gebruik te maken van overvette verzorgingsproducten.

 • Het doel is de huid te voeden en te hydrateren en tegelijkertijd agressieve of irriterende factoren te beperken.
  Vermijd zeep en geef de voorkeur aan overvette toiletblokjes of gels. Gebruik aanvullend beschermende en hydraterende producten.
  Voor de verzorging zijn er emolliërende crèmes die de huid hydrateren en voeden en tevens een goede cohesie van de epidermis garanderen, wat onmisbaar is voor de beschermende barrière.
  Het is belangrijk deze emolliërende verzorgingsproducten regelmatig aan te brengen, ideaal zelfs dagelijks.

Droge huid

Wat is een droge huid ?
Het is een beetje een kwestie van gradaties.
Men kan een gezonde huid hebben die toch van nature droog is.

 

 • Het woord xerose duidt ook op een gewone droge huid .

Bepaalde mensen hebben een huid die van nature droger is. Dat wordt met de leeftijd nog duidelijker. Droge winterkou, maar ook de wind en de zon kunnen een uitdrogend effect hebben. Daarnaast is ook het schadelijk effect van bepaalde hygiëneproducten met te agressieve en irriterende tensioactieve stoffen bekend.

 • Een abnormaal droge huid met een verdikte epidermis, schilfers en grotere schubben is beter bekend onder de naam ichtyosis.
 • Bij eczeem, met name bij atopische dermatitis, is de huid bleek en droog.
 • In zeldzame gevallen kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (vitamines, magnesium of vetzuren) een droge huid verergeren.
 • Ten slotte zijn er veel huidziekten die een uitdrogende behandeling vereisen (bijvoorbeeld: acne).Het advies van uw arts


Een droge huid moet zorgvuldig onderzocht worden. Allereerst moeten zeldzame gevallen van ichtyosis uitgesloten worden en moet atopische dermatitis in een vroeg stadium behandeld worden.
Een geïsoleerd huidprobleem kan worden gecorrigeerd door agressieve hygiëneproducten te mijden en een hydraterende crème te gebruiken.
Indien dit niet het geval is, zal uw dermatoloog een speciale behandeling en speciale hydraterende maatregelen aanraden.Hydraterende crèmes


Niet alle hydraterende crèmes werken op dezelfde manier. Wat de werkzame stoffen betreft, onderscheidt men drie hydratatiemethoden :

 • De occlusieve methode met doorgaans erg vette producten, bijvoorbeeld op basis van vaseline, die een occlusieve film vormen over het epidermisoppervlak en het op die manier mogelijk maken vocht vast te houden in de hoornlaag.
 • De emolliërende methode met formules op basis van glycerine, ureum of melkzuur, die de huid van natuurlijke hydraterende bestanddelen voorzien.
 • De fysiologische methode met formules die vetzuren, sterolen en ceramiden bevatten die de huid voorzien van vetten die lijken op die van de oppervlakkige epidermislaag om eventuele tekorten aan te vullen.De onderzoekers die deze producten ontwikkelen, combineren meestal verschillende werkzame stoffen om het werkingsmechanisme te optimaliseren.
Uw dermatoloog zal u helpen bij de keuze van het product of gamma dat het meest geschikt is voor uw probleem.
Vergeet in ieder geval niet dat al deze producten regelmatig moeten worden gebruikt : hydraterende verzorgingsproducten moeten dagelijks aangebracht worden om doeltreffend te blijven werken.
Verstuur mail
 • Gepersonaliseerde verzorgingstips
 • Speciale aanbiedingen & wedstrijden
 • Reviews over je favoriete producten

Elke huid heeft erg uiteenlopende behoeften,
vind het Eau Thermale Avène verzorgingsritueel dat het best bij jou past.

Start
 • De producten die wij aanraden om jouw huidproblemen te verhelpen
 • Toegang tot je favoriete producten en reviews
 • Registratie van je aankopen om je trouw te kunnen belonen
Schrijf je nu in

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u