19/03/2021 - Hypergevoelige huid

EEN HYPERGEVOELIGE EN INTOLERANTE HUID: OORZAKEN EN OPLOSSINGEN

De hypergevoelige of intolerante huid is een huid die niet altijd voldoende gewapend is tegen de problemen en agressies waarmee ze dagelijks te maken krijgt.
Heb jij een hypergevoelige of intolerante huid?
Laten we je huid beter leren kennen en de juiste producten kiezen om haar te verzorgen.
 

Een intolerante huid: wat houdt dat juist in?

Een hypergevoelige en intolerante huid is een huid die op de geringste agressie reageert, daarom wordt ze ook wel eens overgevoelig en reactief genoemd.
 
Bepaalde symptomen kunnen heel duidelijk aangeven of ook jij ermee te maken hebt.
Voelt je huid warm aan als je een nieuwe hydraterende crème aanbrengt? Word je snel rood tot achter je oren (soms zelfs zonder enige aanleiding)? Volstaat een windvlaag om een onaangenaam prikkend gevoel te veroorzaken? Dan heb je waarschijnlijk een hypergevoelige en reactieve huid.
 
En als zo’n onaangenaam gevoel en roodheid vaker voorkomen, ligt de diagnose voor de hand!
 
In de meeste gevallen doen deze symptomen en het onaangename gevoel zich ter hoogte van de gelaatshuid voor. Maar je huid kan ook hypergevoelig zijn ter hoogte van andere lichaamszones, zoals de hals, de hoofdhuid of zelfs de handen of de voeten.

 

 

Hoe kan je een intolerante huid van een allergische huid onderscheiden?


Je hebt al een flauw vermoeden dat je huid overgevoelig is. Maar is ze intolerant en reactief (met vluchtige symptomen) of net allergisch (met steeds terugkerende symptomen op dezelfde agressie)?
In beide gevallen kunnen de symptomen identiek zijn. Het is dus niet altijd makkelijk om het onderscheid te maken!

 

De intolerante en reactieve huid is van nature kwetsbaarder.
 

De oorzaak ligt bij de huidbarrière, die de huid lang niet zo goed beschermt als ze eigenlijk zou moeten. De zenuwreceptoren slaan makkelijker tilt en sturen alarmsignalen naar de hersenen door. Dit huidtype is dus minder goed bestand tegen banale agressies zoals plotse kou of warmte, vervuiling of stresspieken. Daarom heb je de indruk dat alles (echt om het even wat) reacties kan uitlokken en dat deze reacties vaak ook erg onvoorspelbaar zijn.

 
Bij de allergische huid is het probleem anders.

 

Symptomen zoals jeuk of een branderig gevoel zijn in feite een immuunrespons op een antigen, een zeer specifieke molecule. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij een pollen- of pinda-allergie. De onaangename symptomen komen systematisch terug van zodra je in contact komt met het allergeen.
In dat geval is het raadzaam een arts te raadplegen om de oorzaak van de allergie te achterhalen en het allergeen uit je dagelijks leven te weren.
 
Waarom reageert de hypergevoelige huid?

Waarom is de huid van je gelaat geïrriteerd? Waarom prikt je huid of wordt ze rood? Hoewel de mogelijke oorzaken heel wisselend kunnen zijn, is het raadzaam te leren herkennen wat dergelijke onaangename reacties kan veroorzaken om ze in de toekomst beter te kunnen vermijden.

Ontdek wat hypergevoeligheid triggert en welke oplossingen wij aanbieden om je huid en leven te verzachten.


 

Kan die hypergevoeligheid beperkt worden? Ja, met de juiste verzorgingsproducten!
 

Een paar straaltjes zon, koude wind op je huid of een stresspiek kunnen volstaan om het oncomfortabele gevoel uit te lokken.
Zelfs ‘s morgens in de badkamer bestaat er al een reëel risico op roodheid, gewoon door een nieuwe hydraterende crème te gebruiken.
 
Om een hyperreactieve epidermis, zoals van de intolerante huid, te verzorgen, is een aangepast cosmetisch product onmisbaar. Het komt er dan wel op aan een product te gebruiken dat geen irriterende stoffen bevat (of mogelijk irriterende stoffen, zoals bewaarmiddelen of parfums).
Zo’n product helpt irritatie te verzachten en hypergevoeligheid te beperken. De vaak dunne, bleke en droge intolerante huid heeft dermocosmetische producten nodig die alleen die stoffen bevatten die ze nodig heeft om elke mogelijke agressie te voorkomen.
 

De oplossing om een hypergevoelige huid te kalmeren? Een dagelijks verzorgingsritueel waarbij je alleen de juiste producten gebruikt, namelijk producten die je zelf hebt uitgekozen om je huid te beschermen en te versterken zonder haar geweld aan te doen.

 

Onze tips voor de verzorging van een intolerante huid


Er zijn verschillende oplossingen om irritatie te helpen voorkomen en het prikkende, trekkerige gevoel en roodheid te verzachten. Een eenvoudig en doeltreffend dagelijks verzorgingsritueel met aangepaste dermocosmetische producten zal je hyperreactieve huid effectief tot rust brengen.