Schriftjes van onze experts

HYPERPIGMENTATIE

Hyperpigmentatie

De huidskleur is van verschillende factoren afhankelijk, maar wordt voornamelijk bepaald door melanines (specifieke huidpigmenten) en hemoglobine (bloedpigment).

Ongeacht uw huidtype zijn er factoren die een overdreven gevoeligheid van de huid kunnen uitlokken of bevorderen : uw huid reageert fel, daar waar u het liever niet zou zien...

The brand Eau thermale Avène

Hoe donker de huidskleur is, wordt bepaald door de hoeveelheid melanine in de oppervlakkige huidlagen en door de verspreiding van die melanine in de huid. Elke huid heeft een “natuurlijk” pigmentniveau dat genetisch is bepaald. Dit niveau neemt toe wanneer de huid bruint (hyperpigmentatie als gevolg van blootstelling aan de zon) en door eventuele pigmentatiestoornissen (te veel = hyperpigmentatie; te weinig = hypopigmentatie). Al naargelang hun uitgebreidheid worden pigmentvlekken onderverdeeld in verspreide hyperpigmentatie of lokale pigmentvlekken.

TE VEEL PIGMENT ?

De term “hyperpigmentatie” dekt een zeer uiteenlopend spectrum aan pigmentstoornissen. Hyperpigmentatie kan te wijten zijn aan een teveel aan melanine in de oppervlakkige huidlagen, maar ook aan een ongelijkmatige melanineverspreiding, doorgaans “pigmentvlekken” genoemd.

Pigmentvlekken zijn vaak ontsierend en zijn daarom vaak een reden om een dermatoloog te raadplegen, vooral als ze zich op onbedekte zones bevinden (bijvoorbeeld in het gelaat). Vooraleer met een behandeling te starten, is het belangrijk na te gaan wat de oorzaak is van de pigmentvlekken.

De meest voorkomende vormen van hyperpigmentatie zijn chloasma en lentigines.
 
CHLOASMA, EEN OPVALLENDE PIGMENTATIESTOORNIS 

Chloasma wordt in de volksmond ook wel “zwangerschapsmasker” genoemd. Het is een meestal symmetrische verworven vorm van hyperpigmentatie ter hoogte van de aan de zon blootgestelde zones (met name in het gelaat, maar ook op de armen en in de hals). Blootstelling aan de zon is trouwens een verergerende factor. Chloasma houdt rechtstreeks verband met hormonale schommelingen als gevolg van bepaalde anticonceptiepillen of tijdens de zwangerschap, maar wordt ook in belangrijke mate bepaald door een specifieke erfelijke aanleg. Zo krijgen bepaalde etnische groepen en mensen met een donkerdere huid (fototype IV of hoger) vaker chloasma dan mensen met een licht fototype.


LENTIGINES: HET GEVOLG VAN veroudering? ja, maar vooral HET GEVOLG VAN blootstelling aan de zon
Iedereen kent die kleine bruine vlekjes die in de loop der jaren op het gelaat, de hals en de handen verschijnen. Dergelijke “ouderdomsvlekjes” worden ook wel lentigines genoemd. Ze zijn een rechtstreeks gevolg van blootstelling aan de zon en vertegenwoordigen in dat opzicht een van de eerste tekenen van huidveroudering. De eerste lentigines verschijnen doorgaans rond de leeftijd van veertig jaar en komen vaker voor bij mensen met een lichte huid. Ze zijn onschadelijk voor de gezondheid, maar moeten toch regelmatig gecontroleerd worden en beschermd worden tegen de zon om te vermijden dat ze zouden ontaarden.
Dergelijke pigmentvlekken werden vroeger algauw toegeschreven aan het natuurlijke verouderingsproces. Tegenwoordig kunnen ze met behulp van verschillende dermatologische technieken opgehelderd worden. De therapeutische vraag is groot, omdat deze vlekjes niet bepaald voldoen aan het schoonheidsideaal van een mo

Questions

Carnets experts

Verstuur mail

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

You can't post more than one comment on a product

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.