Schriftjes van onze experts

Atopie

Atopie

Atopische dermatitis heeft vaak te maken met een genetische aanleg. Het is de meest voorkomende aandoening bij kleine kinderen, die met de leeftijd minder ernstig wordt.

Ongeacht uw huidtype zijn er factoren die een overdreven gevoeligheid van de huid kunnen uitlokken of bevorderen : uw huid reageert fel, daar waar u het liever niet zou zien...

The brand Eau thermale Avène

Wat is atopische dermatitis ?

Atopische dermatitis is een onderschat probleem...
Atopische dermatitis treft 10 à 15% van alle baby's, waardoor het de meest voorkomende chronische kinderziekte is.
Het is een vervelende ziekte, zowel voor het kind als voor zijn omgeving. Ze ontstaat vaak al op erg jonge leeftijd, maar staat een normale ontwikkeling niet in de weg. Meestal nemen de symptomen ook af met de jaren.
Deze aandoening komt vaker voor bij jonge patiëntjes met een atopische achtergrond, waarmee een familiale aanleg voor hooikoorts, eczeem, ademhalingsallergieën
of zelfs allergieën voor bepaalde voedingsstoffen bedoeld wordt...

Hoe ziet atopische dermatitis eruit ?
Het gaat om een combinatie van eczeem opstoten met rode, nattende plekken die fel jeuken, en atopische xerose met als resultaat een droge huid die snel gehydrateerd en van vet voorzien moet worden.
De getroffen zones (wangen, voorhoofd, romp en de elleboog- en knieplooien) variëren van kind tot kind.
 
De gevolgen :
In alle gevallen is de jeuk die hiermee gepaard gaat voor het kind een bron van ellende, die trouwens ook het hele gezinsevenwicht en de slaap (vaak ook van de ouders)beïnvloedt.
Tot mogelijke verwikkelingen behoren infecties als gevolg van krabletseltjes die de weg vrijmaken voor stafylokokken, streptokokken en virussen van het herpestype.

Behandeling :
De arts staat gelukkig niet machteloos in deze situaties :

Emolliërende verzorgingsproducten, in geval van atopische xerose, om de huid te reinigen, te hydrateren en te zuiveren om infecties te  vermijden en vooral om de huid te kalmeren.
Emolliërende en ontspannende massages. Vergeet niet dat een massage met een hydraterende (of emolliërende) crème een bevoorrecht moment is om samen met uw kind te delen. Een moment van zachtheid en rust, van intens contact en uitwisseling met mama of papa.
Ook dermocorticosteroïden worden, mits nauwkeurig naleven van de richtlijnen van de arts, (tellen van de gebruikte tubes, enz.) voorgeschreven tijdens eczeemopstoten.
 

Questions

Carnets experts

Verstuur mail

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

You can't post more than one comment on a product

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.